Елена Кортел

Вестник „Земеделска техника” награди Елена Кортел за принос в механизацията на земеделието у нас

Вестник „Земеделска техника” обединява 120-годишни усилия в процеса на единение на образование, наука и земеделска практика за ефективно земеделие в България. Вестникът е приемник на първите земеделски издания. Данни от брой № 24 на вестника за 2019 г...

публикувано на 09.12.19 в 16:24
Д-р Радостина Иванова

Млад български учен със сериозен принос в борбата с вредните газови емисии

Съюзът на учените в България отбеляза 75 години от създаването си и раздаде на Деня на будителите годишните си награди за научни постижения.  Специална награда в конкурса за високи научни постижения в категорията за дисертации получи д-р Радостина Иванова..

публикувано на 09.12.19 в 15:43
Една от залите на Националния етнографски музей

Музеят като място за образование

Още като замисъл музеите са призвани да предават на поколенията знанието за бита и духовността на предците. Съхраняването на ценни артефакти иначе би било лишено от смисъл. Откъснати от духа на времето, предметите, ритуалите и думите, са обречени на забрава..

публикувано на 09.12.19 в 11:45
Типичен прашен и тъжен сомалийки пейзаж

В Сомалия пазаруват и фунийка сладолед през смартфона

За повечето от нас екскурзия в Сомалия звучи абсурдно колкото плаж на Северния полюс. Е, разговарях с човек, който не само е отишъл там доброволно, ами се е върнал невредим и разбива всичките ни представи за тази част от Африка. Владислав Панев е..

публикувано на 09.12.19 в 10:35

Никулден е!

Празникът си е празник, но е българинът си е българин – на трапеза той обича да говори за работа. Затова и в този ден не само ще ви запознаем с интересни хора, свързани с риболова, но и с онова, което им трови живота. А дали ще има риба в нашите..

публикувано на 06.12.19 в 18:10
Проф. Димитър Чернев

Един незаслужено забравен учен

Има поговорки, които обичаме да повтаряме по-често от другите. Сред тях е и онази, която гласи: „Всяко чудо за три дни!“ Лошото е, че подобни фрази, „снабдени“ с крилца, твърде често служат за оправдание на нашето късопаметство – в това число по отношение..

публикувано на 06.12.19 в 11:35

Николай Хайтов, писателят с многото лица

В навечерието на Никулден отбелязваме в броя на „Премълчаната история“ 100-годишния юбилей на писателя Николай Хайтов. Авторът на „Диви разкази“, „Шумки от габър“, „Родопски властелини“ е роден на 15.ІХ.1919 г. в родопското село Яврово. Първоначално..

публикувано на 04.12.19 в 17:10

Падналите ангели в древните апокрифи, българския фолклор и киното

Мотивът за падението на Божите вестители и воини е стар почти колкото първите опити на човека да обясни и опише света и своето място в него. Още в старозаветните апокрифи, известни като книги на Енох, е разказана интересна версия за ангелите, които..

публикувано на 04.12.19 в 13:25
Зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова връчва наградата на Пламен Проданов

Нова платформа приобщава повече хора с увреждания към пазара на труда

В България едва 10% от хората с увреждания работят, заяви на пресконференция в БТА по случай Международния ден на хората с увреждания Елка Тодорова, председател на Управителния съвет на Националната федерация на работодателите на хората с увреждания. В..

публикувано на 04.12.19 в 10:45

Капаните на либералното възпитание

Шведският психиатър, писател и баща на девет деца Давид Еберхард в книгата си „Как децата завзеха властта“ говори за краха на либералния подход във възпитанието на децата. Идеята, че детето знае кое е най-добро за него, че има право на мнение и вземане на..

публикувано на 04.12.19 в 09:55