Между барока и рока

вторник
от 23.00 до 24.00 часа
"БаРок"
Тематични паралели между барок и рок творби, творци и изпълнители. Остроумни предизвикателства, шеговити намигвания през векове, през музикални поколения и поклонници.
Екип: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев

Публикации

Елементите

В странстването ни между седемнайсетото и двайсет и първото столетие ви поднасяме музикални скици на природата през нейните четири елемента: въздух, огън, вода и земя. Диригентът Кристофър Хогуд (Christofer Jarvis Haley Hogwood, 1941-2014) със знаменития..

публикувано на 28.05.18 в 09:35

Marsalis. Фамилия Марсалис

В пространството между барока и рока ви представяме фамилия, за която музиката е вечното чувство и усещане за живот, семейство Марсалис : бащата-пианист Елис Марсалис и неговите синове: Уинтън – тромпетист, Брандфорд – саксофонист, Делфайо – тромбонист,..

публикувано на 14.05.18 в 08:55
Бари Ман и Синтия Уайл

Музикални фамилии и творчески тандеми: Бибер, Ман и Уайл

В четири последователни майски срещи ви представяме изкуството на легендарни музикантски семейства и музикални тандеми. Фамилията Бибер за познавачите на старинната музика веднага извиква името на великия бароков цигулар Хайнрих Игнац Франц фон Бибер..

публикувано на 07.05.18 в 12:00
Доменико (вляво) и Алесандро Скарлати

Музикални фамилии и творчески тандеми: Скарлати, Ашфорд и Симсън

В четири последователни майски срещи се насочваме към легендарни музикантски семейства и музикални тандеми. Темата отваряме с музика на прославения италиански майстор Алесандро Скарлати (Pietro Alessandro Gaspare Scarlatti,1660-1725), час преди настъпване..

публикувано на 30.04.18 в 11:30
„Лед Зепелин”: Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж (отляво надясно)

Хоби и колекционерски страсти, 3 част

От времето на барока, че и години преди него, та чак до наши дни съществуват свързани с музиката личности, които намират време, сили и енергия да задоволяват и други, различни от музикалните потребности. В третата, посветена на феномена „хоби”, наша среща,..

публикувано на 23.04.18 в 11:10
Жан-Батист Люли (вляво) и Патрик Мора

Слънчева музика

В музикалното ни странстване между седемнайстото столетие и днес е съвсем възможно да се случват и чудеса: в необичаен час слънцето милостиво изгрява и с очите си ще стопля до полунощ нашата среща. Прекрасният глас на Джанет Бейкър (Janet Abbott Baker) и..

публикувано на 16.04.18 в 14:30
Глен Гулд и Джей Грейдън

Между Глен Гулд, Джей Грейдън и отвъд…

В днешната ни среща в унисон със Светлата седмица ви срещаме с двама музиканти – личности, на които свободно можем да прикачим етикета „светли и будни умове“, а може би по-точно – и души. Несъмнено, познавачите ще доловят на мига кои са те още при..

публикувано на 09.04.18 в 09:20

Матеус Пасион, Възкресение

В Страстната седмица, в пространството между барок и рок звучи музика, посветена на Възкресение. Предлагаме на вашето внимание съвременни поп/рок изпълнения и части от Матеус Пасион (Passio Domini nostri J.C. secundum Evangelistam Matthæum), създаден..

публикувано на 02.04.18 в 09:15
Рисунка на певицата Джони Мичъл

Хоби и колекционерски страсти

Почти легендарна е представата, че музикантите – „роби“ на изкуството, на което са се посветили с душа, сърце, всекидневно физическо себеотдаване, (за да подържат технически формата си) са потопени изцяло в света от звуци. И че в този техен свят няма място..

публикувано на 19.03.18 в 09:20
Йохан Себастиан Бах свири на клавесин и неговото семейство (горе) и рок крупата

Рок-барок фантазии

Фантазия! Едва ли има жанр, който да е така неподвластен на строги правила и форми и да се радва на пълна свобода в изложението на музикалните мисли. Изначално фантазията се ражда в импровизацията и близо век (от началото на шестнайсетото столетие)..

публикувано на 12.03.18 в 09:10