Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

Концерт на Радиосимфониците под мотото „Огън!“ – запис от 29 ноември 2019 г.

Много емоции и ярка оркестрова мощ имаше на 29 ноември в столичната зала „България“! Симфоничният оркестър на Българското национално радио и неговият главен диригент – Марк Кадин – бяха подготвили програма, вдъхновена от борбата за победа. „Огън!“ гласи..

публикувано на 05.12.19 в 12:36

Директно от зала „България“ – „Огнено - победен“ концерт на Радиосимфониците, предвождани от Марк Кадин

Много емоции и ярка оркестрова мощ ни очакват в петък вечер в столичната зала „България“! Симфоничният оркестър на Българското национално радио и неговият главен диригент – Марк Кадин – са подготвили програма, вдъхновена от борбата за победа. „Огън!“ гласи..

обновено на 28.11.19 в 16:07

120 години от рождението на диригента Юджийн Орманди

В неделната Музикална вечер ( 24 ноември, от 22 часа ) ще се насладим на майсторството на диригента Юджийн Орманди чрез няколко записа под негово ръководство. Повод е 120-годишнината от рождението му. Името на диригента от еврейско-унгарски произход е..

публикувано на 24.11.19 в 08:15

"Концертна вечер" на Симфоничния оркестър на БНР – запис от 8 ноември 2019 г.

Два концерта предложиха на 8 ноември радиосимфониците на сцената на зала „България“: Концерт за пиано и оркестър №4, сол мажор, опус 58 от Лудвиг ван Бетовен и Концерт за оркестър от Бела Барток.  На диригентския пулт застана Станислав Ушев, а солист беше..

публикувано на 19.11.19 в 09:37

Запис на втория концерт на радиосимфониците от сезон 2019/20, солист Йохан Долене

В интерпретацията на Йохан Долене ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър в ре минор, опус 47 на Ян Сибелиус – изключително популярна творба, прочута със своята сложност и завладяващи емоционалност и красота. В програмата са включени още: Интерлюдия от..

публикувано на 14.11.19 в 09:35
Пианистът Симеон Гошев

Симеон Гошев и Станислав Ушев в "изцяло концертна" вечер на Симфоничния оркестър на БНР

Два концерта ще предложат  в петък вечер радиосимфониците на сцената на зала „България“: Концерт за пиано и оркестър №4, сол мажор, опус 58 от Лудвиг ван Бетовен и Концерт за оркестър от Бела Барток. На диригентския пулт ще застане Станислав Ушев, а солист..

публикувано на 08.11.19 в 08:25

Юбилеен концерт на НФХ „Светослав Обретенов“ – директно от зала „България“ – 24 октомври, 19 часа

С първия от своите юбилейни концерти, днес на 24 октомври в зала „България“, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Славил Димитров, отбелязва 75-а годишнина от създаването си. В концерта ще бъде изпълнена една от..

обновено на 23.10.19 в 16:34
Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева е един от финалистите

Конкурсът „Нека пеят народите” на живо от Барселона

Кой ще спечели тази година специалната награда „Сребърната роза“ на престижния конкурс „Нека пеят народите“ ? Ще имаме удоволствието да проследим на живо събитието от Двореца на музиката в Барселона. Стискаме палци за нашите участници – вокален ансамбъл..

публикувано на 13.10.19 в 08:55

Лауреатът на „Карл Нилсен“ Йохан Долене – солист във втория концерт на радиосимфониците – директно по програма „Христо Ботев“

Отново звезден солист ще застане на сцената на зала „България“ заедно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и неговия главен диригент Марк Кадин.  18-годишният  Йохан Долене  е сензацията на тазгодишното издание на престижния..

публикувано на 11.10.19 в 09:05

Вечната българска класика – родените в 1949 г.: Руси Търмъков

Родените през 1949 г. – това са все композитори с ярко индивидуално присъствие в музикалния ни живот. Творчеството им е познато и извън пределите на страната ни. Това са композиторите, чиито опуси ще съставляват и в бъдеще фонда на Вечната българска..

публикувано на 03.10.19 в 14:25