Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ундина", романтична приказна опера в четири действия от Густав Алберт Лорцинг (съдържание)

Музика: Густав Алберт Лорцинг (1801 - 1851)
Либрето: Густав Алберт Лорцинг по едноименната приказка на Фридрих дьо ла Мот Фуке (1777 - 1843)
Премиера: 21 април 1845 г. в Магдебург

Действащи лица и изпълнители:
Ундина – сопран
Рицарят Хуго – тенор
Берталда – мецосопран
Кюлеборн – баритон
Вайт – тенор
Ханс – бас

Първо действие.
От 3 месеца младият рицар Хуго фон Рингщетен и неговият верен оръженосец Вайт пребивават в град, разположен на брега на езеро. Но откакто са пристигнали езерото се е превърнало в развълнувано море и те няма как да продължат пътуването си. Те са отседнали в къщата на рибарите Тобиас и Марта, които имат осиновена дъщеря - Ундина. Рицарят се влюбва в нея и определя ден за сватба. През нощта в навечерието на венчавката като по чудо езерото се успокоява. Затова Хуго решава да поеме с младата си жена към своята имперска столица. Оръженосецът Вайт обаче се пита: какво ли ще каже красивата принцеса Берталда - последната възлюблена на Хуго, когато разбере за женитбата? На сватбеното тържество рибарите си спомнят за деня преди 15 години, когато Тобиас и Марта са изгубили собствената си дъщеря при мистериозни обстоятелства. И същата тази вечер намерили пред портата си непознато момиченце. Нарекли го Ундина и го отгледали като своя дъщеря. Когато обаче отец Хейлман се кани да извърши венчавката, се втурва Вайт с вестта, че езерото отново се е разбунтувало. “Успокой се, Кюлеборн”, тихо започва да шепне Ундина. Хуго я чува и настойчиво я пита защо многократно произнася името на Водния принц, за когото се разказват странни истории. Ундина се опитва да отклони въпроса, като на свой ред пита Хуго откъде е прекрасният му шал. Тогава той си спомня, че му е бил даден от принцеса Берталда на един турнир с обещание за нещо повече. Но веднага добавя, че тя е студена и високомерна жена и той няма нищо общо с нея. Междувременно при оръженосеца Вайл се появява странник, който се назовава Кюлеборн и изразява съмнения, че Ундина е само едно временно увлечение за Хуго. В къщата на рибарите са се събрали селяните за празнично тържество. Идва и отец Хейлман, но в него Ундина разпознава преоблечен Водния принц Кюлеборн. Той заявява, че ще тръгне заедно с младата двойка и Ваел, за да закриля Ундина, ако е необходимо.

Второ действие
Развива се в богато украсената зала в замъка на херцог Хенрих. Вайт разказва за авантюрите си на своя приятел Ханс. И не скрива съмненията си, че любимата на Хуго е русалка. Появяват се Хюго и Ундина. Той започва да настоява тя да му разкрие тайната си . Когато тя му признава, че принадлежи на прекрасния воден свят, че няма душа и че може да я получи само след като се ожени за човешко същество. Хуго е въодушевен от възможността да й дари душа и нежно я прегръща.
Ето, че се появява и Берталда. До нея е Кюлеборн - Водният принц, този път представящ се за неаполски пратеник. Принцесата е неприятно изненадана, че възлюбленият й е предпочел Ундина и обявява, че ще се омъжи за краля на Неапол и Сицилия. Злобните й забележки по адрес на Ундина разгневяват Кюлеборн. И когато Берталда го подканя да изпее песен, той разказва истинската история на самата Берталда – че всъщност тя е дъщеря на Тобиас и Марта. Показва и документ за това, че е намерена и отгледана от херцог Хайнрих. Берталда заповядва да хванат Кюлеборн, но той се хвърля в мраморния басейн, обявявайки, че той е Водният принц и изчезва. А жалостивата Ундина успокоява Берталда и я уверява, че няма да я изоставят.

Трето действие.
Гора в околностите на замъка, където Хуго и Ундина са отвели Берталда. Организиран е лов, но оръженосецът Вайт не иска да участва в него. Той е видял Хуго в краката на Берталда и огорчено разказва за това на приятеля си Ханс. Появяват се Хуго и Берталда. Тя е успяла да съживи чувствата му и го подканя да изостави Ундина. Ундина разбира това и го предупреждава, че с измяната си ще предизвика гнева на водните сили. Хуго обаче брутално я отблъсква. Ундина остава сама. Тогава от близкото езеро излиза Кюлеборн. И той й обяснява поведението си. “Исках да разбера дали хората с душа са по-добри. Затова отвлякох Берталда, а теб оставих при рибарите”. Ундина не вярва, че Хуго напълно се е отрекъл от нея, но Кюлеборн й показва осветените прозорци на замъка – празнува се годежът на Хуго и Берталда. Водните духове нежно заобикалят Ундина и я отвеждат в кристалните води.

Четвърто действие.
В замъка Хуго е обзет от разкаяние. Той няма покой, откакто е изоставил Ундина. Но когато празничната музиката в двореца заглъхва, той подтиска мрачните си предчувствия и отива при Берталда. Отново на сцената са оръженосецът Вайт и приятелят му Ханс. Ханс изпява наздравица, обявявайки, че във виното е истината. А Вайт заявява, че от дъното на душата си съчувства на Ундина. Ханс обаче има план: защо да не махнат камъка от кладенеца, който е в замъка и който изглежда е бил запушен от страх пред водните сили и тяхното отмъщение. Речено-сторено. Когато се отдалечават, от кладенеца излиза Ундина и се отправя към двореца. Там честват младоженците. Ханс вдига тост и започва да танцува. Бие полунощ, светлините гаснат, появява се Ундина. И Хуго разбира, че любовта му към нея е още жива. Той ще сподели съдбата й и ще тръгне заедно с нея към вечността, а благодарение на нея грехът му ще е опростен. И двамата ще бъдат съединени в царството на водните духове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25