Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кантарджиев:

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Близо ли сме до епидемия?

| обновено на 24.04.24 в 11:26
Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май.

В своя коментар в предаването "Нашият ден" проф. Тодор Кантарджиев посочи, че обстановката е нормална и свързана с наличието на "магарешка кашлица сред доста детски колективи". Той поясни, че тази ситуация частично е резултат от липсата на неизвършваните реимунизации на децата, които се правят планово според държавния задължителен ваксинационен календар с цел поддържане на оптимална имунна защита.

Професор Кантарджиев добави, че при циркулация на бактериите в обществото е възможно ваксинирани възрастни, ваксинирани с имуногенни ваксини преди много години, да станат носители или да прекарат заболяването леко. Той подчерта, че това не следва да предизвиква паника, а по-скоро трябва да се разбере. Според него, ако главният здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев, докладва на министъра за необходимостта от въвеждане на епидемична ситуация в определени области или в цялата страна, това ще позволи на министъра да предприеме бързи действия, включително промени в имунизационния календар и насърчаване на имунизация срещу конкретното заболяване.

"Ако има епидемична ситуация, министерството може много бързо да достави необходими допълнителни ваксини и реактиви за диагностика. В момента най-важното са реактивите за диагностика за PCR", посочи той.

"Трябва да се знае, че антибиотиците са средството за лечение на коклюш според Европейския център по контрол на заболяванията, където се казва, че ако антибиотикът се даде рано, кашлицата ще бъде много кратка. Антибиотик може да се даде и за профилактика. Ако в един клас има болно дете, на другите деца може да се даде макролиден антибиотик. Така ще се ликвидира носителството в носа и гърлото на тези деца и няма да имаме още десетки заболели“, съветва проф. Кантарджиев.

В отговор на въпроса дали е необходимо намаляване на възрастта за поставяне на първа ваксина срещу коклюш, професорът отбеляза важността на това, хората които ще се грижат за новороденото, да бъдат ваксинирани.

В предаването той обясни още, че преди 20 години се е използвала целоклетъчната ваксина, която предизвиквала по-напрегнат имунитет, но също така и странични ефекти като болка и температурни реакции. В момента на пазара има само ацелуларната ваксина, която, въпреки че не предизвиква тези странични ефекти, има по-краткотраен имунитет. Той завърши разговора с това, че ваксинираните преди 10 години хора, могат да станат носители на вируса, но няма да имат тежки прояви на кашлица и инфекция.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10