Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В “Европейски паралели - за музея, за галерията”: Българското читалище - музей на духа

На 28 юли 1922 г., в Окръжно № 17743, министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски огласява решението на министерството денят 1 ноември - ден на св. Йоан Рилски - да бъде обявен за празник на българските будители. Празник на българския народен гений, на който да се отдава почит към големите фигури в българската история, обществени и културни дейци, положили основата на нашия културен и политически живот... Да има поне един-единствен ден, в който отдадеността им към духовността на нацията, техните светли дела, и образци на безрезервно изпълнен отечествен, национален и граждански дълг, да бъдат издигани в култ..
До идеята да си имаме и такъв уникален празник, посветен на радетелите за българска духовност, се достига благодарение на българските читалища културни огнища с тяхната обществено-полезна и просветна дейност.
Преди повече от 150 години се поставя началото на най-самобитното и уникално наше българско дело - читалищната дейност. Чрез тези музеи на духа успяваме да съхраним националната си самобитност, култура, традиции... Укрепването на тази уникална институция, развита с много любов от българите, води след себе си създаването на широко достъпните обществено-читалищни библиотеки и читални. Когато на 12.11.1920 г., от трибуната на Народното събрание Стоян Омарчевски излага мотивите за приемане на Закон за учредяване на достъпни народни библиотеки, завършва речта си с призива: “Нека покрием страната си с тях. Народът ще ни благодари един ден за тази предвидливост...”
А дали е така? Оценява ли народът тези усилия и какво е отношението ни днес към читалищата и тяхната дейност? Има ли все още будители и срещат ли те благодарността на обществото?
Отново наш събеседник е проф. Евгений Сачев, този път в качеството си на общественик и читалищен деец, и представител на Съюза на народните читалища.

Предаването “Европейски паралели - за музея, за галерията” може да слушате в събота, 31 октомври от 15.00 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 22-28 ноември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 28 ноември. С концерт, дирижиран от Маестро Димитър Косев, най-младият диригент в страната и носител на отличието „Млад музикант на годината 2020“ започна новият концертен цикъл на..

публикувано на 29.11.21 в 15:46

„Бартълби” и желанието да не правиш нищо

Премиерният спектакъл „Бартълби” очаква първата си среща с публиката тази вечер от 19.30 часа в новия артцентър за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. В представлението участва актьорът Александър Митрев, а постановката и драматизацията са на Марий Росен по разказа "Бартълби, писарят" на американския писател Хърман Мелвил. Историята е за адвокат..

публикувано на 29.11.21 в 14:45
Снежана Йовева в студиото на програма „Христо Ботев“

За колекциите и мисията на Държавния културен институт към министъра на външните работи

Един оригинален музей на открито е разположен в парковото пространство на Министерството на външните работи в София. Скулптурната експозицията официално е представена на 25 май 2005 година. Изложени са произведения от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Археологическия музей и съвременни български..

публикувано на 29.11.21 в 11:15

Солунският кинофестивал оживява в книга на Гергана Дончева

Книгата на доц. д-р Гергана Дончева „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ увековечава един много важен, но слабо познат извън професионалните среди кинофестивал, какъвто е форумът в егейския град. Тази монография е резултат от няколкогодишната работа на авторката в рамките на проекта „Солун и българите: История, памет,..

публикувано на 29.11.21 в 10:25

Различните лица на сатирата

Сатира. Що е то сатира и какъв е гласът ѝ сега, какви са характеристиките ѝ в различните исторически епохи, какво е това, което я обединява във времето и каква е етиката на сатирата?  Михаил Вешим и Иво Балев, добре познати автори на сатирични текстове и книги, разглеждат различните лица на този интересен жанр. Чуйте предаването от звуковия файл...

публикувано на 29.11.21 в 09:35