Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В „Радиоенциклопедия” всяка сряда през февруари – поредицата „Личности отблизо”: Петко и Пенчо Славейкови

Снимка: Архив
На 8 години е свидетел на Велчовата завера. Като дете случайно попада на Паисиевата „История” и я преписва, без никой да го кара. Защо Петко, син на Рачо казанджията и внук на Рачо чехларя, не се казва Петко Рачев Рачев, а Славейков. Как става така, че на неговата кухненска маса е подписана Търновската конституция? Поет, писател, журналист, редактор на Библията, политик, министър, включително и на вътрешните работи, етнограф – събирач на уникална колекция от 17 500 пословици и поговорки… Бащата-възрожденец Петко Славейков и синът-европеец Пенчо Славейков: два свята под един покрив – в столичния апартамент на ул. „Раковски” № 138.
Що за невероятен дуел имал дядо Славейков и с кого? Какво не знаем за шегобиеца Пенчо? А за библиофилските му увлечения на 9 езика?
Казват, че преди домът на Славейкови да се превърне в музей, той не е обитаван от външни хора. Тогава кой е странният мъж, влязъл като стар познайник? Тайнственият посетител знаел дори откъде се включват скритите контакти за осветление! Ще научите неизвестни досега факти за друг голям автор – Антон Дончев, живял като студент под наем точно в същия дом. И още прелюбопитни тайни от фамилната история на Славейкови: как тъкмо един от синовете на дядо Петко помага да бъде открит таланта на бедния и скромен общински писар и бъдещ именит художник… Владимир Димитров-Майстора…

сряда, 9 февруари, от 16.00 часа
По публикацията работи: Петра Талева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35