Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В „Радиоенциклопедия” всяка сряда през февруари – поредицата „Личности отблизо”: Петко и Пенчо Славейкови

Снимка: Архив
На 8 години е свидетел на Велчовата завера. Като дете случайно попада на Паисиевата „История” и я преписва, без никой да го кара. Защо Петко, син на Рачо казанджията и внук на Рачо чехларя, не се казва Петко Рачев Рачев, а Славейков. Как става така, че на неговата кухненска маса е подписана Търновската конституция? Поет, писател, журналист, редактор на Библията, политик, министър, включително и на вътрешните работи, етнограф – събирач на уникална колекция от 17 500 пословици и поговорки… Бащата-възрожденец Петко Славейков и синът-европеец Пенчо Славейков: два свята под един покрив – в столичния апартамент на ул. „Раковски” № 138.
Що за невероятен дуел имал дядо Славейков и с кого? Какво не знаем за шегобиеца Пенчо? А за библиофилските му увлечения на 9 езика?
Казват, че преди домът на Славейкови да се превърне в музей, той не е обитаван от външни хора. Тогава кой е странният мъж, влязъл като стар познайник? Тайнственият посетител знаел дори откъде се включват скритите контакти за осветление! Ще научите неизвестни досега факти за друг голям автор – Антон Дончев, живял като студент под наем точно в същия дом. И още прелюбопитни тайни от фамилната история на Славейкови: как тъкмо един от синовете на дядо Петко помага да бъде открит таланта на бедния и скромен общински писар и бъдещ именит художник… Владимир Димитров-Майстора…

сряда, 9 февруари, от 16.00 часа
По публикацията работи: Петра Талева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имат ли тъмните сили светла страна

Мисля си за хитроумния начин, по който крехките ни човешки души се справят с трудните ситуации, нещастията и бедите, които неизбежно са част от живота ни. За по-невинните грешки и злополуки сме най-склонни да поемем отговорност, за по-тежки ситуации винаги ще се намери някой подходящ виновник с лош поглед или зли помисли. Как обаче да се справим с..

публикувано на 24.06.22 в 08:25

Възможна ли е свободата на избор в училищните програми

Ако проверите колко често се е появявала темата за промяна на учебните програми в средното образование, сигурно ще се изненадате. Периодично се правят опити за олекотяване на материала, за преместването му от един в друг клас, за отпадане на произведения, което пък довежда до скандали, за преосмисляне на философията на образованието ни – така или..

публикувано на 23.06.22 в 13:25

Исландец плува между глетчери и айсберги най-спокойно

За Исландия се сещаме само ако изригне някой вулкан, пуснат по радиото Бьорк или български отбор се сдобие с тамошен футболист. Но най-северната членка на Европейския съюз удесеторява населението си чрез нашествието на туристи. Площта ѝ е колкото на България, обаче там живеят едва 370 хиляди души, защото градовете са разположени предимно по..

публикувано на 23.06.22 в 08:50
Правителството на Филип Димитров

Премълчаната история на правителствения преврат през 1992 г.

Какви са приликите и разликите между днешните събития и онези през далечната 1992 г.? Тогава първото демократично правителство на Филип Димитров беше свалено от власт, много преди да му изтече мандатът. И тогава политическата драма болезнено отекна върху очакванията на избирателите, важните реформи бяха отложиха, появи се правителство, което даде..

публикувано на 22.06.22 в 17:31

Как да рециклираме пластмаса в домашни условия?

Докато четете този текст, тонове пластмаса ще бъде произведена, използвана и изхвърлена, ще проникне във водата и почвата, в телата на птици и морски обитатели. Всички знаем, че пластмасата трябва да се рециклира, но мнозина се съмняват в ефективността на системите за събиране и преработка. Има обаче и начини пластмасата да се преработва в..

публикувано на 22.06.22 в 08:05