Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ламбърт Уилсън и френският шансон

Френската филмова звезда с ирландска жилка - Ламбърт Уилсън.
Снимка: архив

Предстои ни музикално-галактическо пътешествие под звуците на френска филмова музика. Капитан на полета е Ламбърт Уилсън - френска филмова звезда с ирландска жилка! Името му нашумя през 2003 след участието в двете серии на филма „Матрицата” в ролята на Меровинген. В биографията му откриваме завиден брой филмови роли, както и любопитния факт, че се изявява като режисьор и певец.
През 1997 година звукозаписната компания „Върджин класик” реализира албума на Уилсън „Демони и чудеса”, който представлява колекция от френски филмови шансони, популярни между 1931 и 1961. Сред тях са хитовете: „Оставете ме да мечтая” на Жорж Орик из филма „Жервез (1956); „Когато се разхождам” на Морис Ивен от „Добрият екип” (1936); „Под звездите” на Жозеф Козма от „Престъплението на г-н Ланж” (1935); Мъртви листа” и „Есенно движение” от „Вратите на нощта”(1946); „Един ден ще видиш” на Жорж ван Пари от „Будоарни тайни” (1954) и други.
Ламбърт Уилсън е роден на 3 август 1958 година в Ньой-сюр-Сен, Франция. Син е на Жорж Уилсън - актьор, театрален мениджър и директор на Народния театър в Париж, и на фотомодела Никол. Баща му до определен момент успява да запази семейството от любопитния поглед на обществото и най-вече от нахалните папараци, като дълго време заявява пред журналистите, че живее сам. Така Ламбърт и братята му израстват, необезпокоявани от пресата. Следвайки артистичния си ген, през 1977 завършва Лондонския театрален център и веднага се явява на кастинг за ролята на Джеймс Бонд, където негова партньорка в пробните снимки е Мериам ДAбо. Уви, Ламбърт не получава ролята, но още през същата година на екрана излиза първият му филм „Джулия”. Следват още много заглавия, няколко номинации за „Сезар”, а през 1990 година получава наградата Жан Габен.
През 2004 заедно с филхармонията на Монте Карло под диригентството на Джон Макглин, френската звезда записва за „И Ем Ай” откъси от популярни мюзикъли, сред които „Клетниците” на Клод Мишел Шонберг, „Уестсайдска история” и „Кандид” на Ленард Бърнстейн, „Джиджи”, „Камелот” и „Бригадуун” на Фредерик Лоу, „Суини Тод” и „Неделя в парка с Джордж” на Стивън Сондхайм и др. В същото време като режисьор поставя пиесите „Капризите на Мариана” на Алфред дьо Мюсе в парижкия театър „Буфе дю Нор” и „Вероника” на Жан Расин в Авиньон и Шайо. През 1998 Уилсън е рекламното лице на парфюма „Вечност” на Калвин Клайн, а 7 години преди това партнира на топмодела Кристи Търлингтън в рекламен клип за същата парфюмна серия.
Какво още да очаквате в нашия „Звезден експрес”? Редовната ни рубрика за романтични любовни истории, в която ще разберете пред какво препятствие се изправят Ирма и Нестор - главните герои в мюзикъла „Сладката Ирма”.

петък, 19 февруари от 14.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25