Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пепеляшка, Червената шапчица, Рапунцел... и останалите, обединени от Стивън Сондхайм в пътя “Към гората”

Снимка: архив

Редовните ни слушатели вероятно си спомнят, че бяхме обещали в четирите издания на Звездния експрес за месец март 2010, да представим един от най-успешните бродуейски автори на нашето време - американския композитор и либретист Стивън Сондхайм. Е, после намеренията ни малко се промениха, затова пък на 22 март, обичан и аплодиран от стотици хиляди почитатели в целия свят, Стивън Сондхайм навърши 80 години и това е чудесен повод в две от изданията ни за април да продължим представянето на уникалната реформаторска фигура на съвременния музикален театър.
Днес се отправяме към мистериозния, ироничен, малко тъжен, малко страшен, но много забавен свят на Стивън Сондхайм в неговия мюзикъл от 1987 година - Into the Woods. “Към гората” - така беше преведено за първи път заглавието на български език от Калина Стефанова в книгата й “Бродуей - хитове и провали”.
И тъй като до този момент (поне доколкото ни е известно!) Калина Стефанова е единствената българка, срещала се лично със Стивън Сондхайм и публикувала интервю с него, приемаме нейния превод на заглавието. И така - “Към гората” - част първа.

петък, 9 април от 14.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05