Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Асен Аврамов – емблематично име за съвременния български театър

Два дни след юбилейния си рожден ден (26 октомври) композиторът Асен Аврамов гостува на “Звездния експрес” за удоволствие на целия ни екип, тъй като “юбилярят” не само беше водещ на рубрика за театрална музика в предшественика на предаването – “Фантомът на чардаша”, а и в продължение на близо четвърт век твори в жанрове, към които звездният ни екип винаги е изпитвал особено пристрастие.
Асен Аврамов е роден на 26 октомври 1961 година в София. Завършва Националната музикална академия със специалност “ударни инструменти”, а първото му “работно място” е прочутият ансамбъл “Полиритмия”.
Днес Аврамов е автор на музиката за 150 представления в различни, предимно столични драматични театри. Най-много е работил за Малък градски театър “Зад Канала” и Театрална работилница “Сфумато”, но музиката му звучи и в постановки на НТ “Иван Вазов”, ДТ “София”, Сатиричен театър, Младежки театър, Театър на въоръжените сили, Драматичен театър – Сливен, Драматичен театър – Пловдив, Драматичен театър “Стоян Бъчваров – Варна, Родопски драматичен театър – Смолян и други. Работил е с величие като Иржи Менцел, както и с най-талантливите и авангардни български режисьори: Иван Добчев, Маргарита Младенова, Александър Морфов, Борислав Чакринов, Бина Харалампиева, Стоян Камбарев, Пламен Марков, Явор Гърдев. Създава партитурите за около 20 игрални и документални филма, един телевизионен ситком, няколко балетни спектакъла. Изявява се и като сценарист и продуцент на телевизионни предавания и реклами за БНТ.
Асен Аврамов има огромен принос към жанра на радиотеатъра в БНР с над десет аудиопостановки, три от които – “Апокриф” (1998), “Атолът” (1999) и “Цитаделата” (2001), са отличени с изключително престижните награди Prix Europe и Prix Marulic (две от наградите са Grand Prix). Сред другите му отличия са “само” четири награди “Аскеер”и престижната награда на фондация “Димитър Вълчев”, която по традиция се връчва “от композитор на композитор”.
По публикацията работи: Цветана Тончева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20