Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Феноменални клавирни изпълнения в "Неделния следобед" на Дьорд Цифра и на Дмитрий Башкиров

На 5 ноември се навършиха 90 години от рождението на Дьорд Цифра – легендарния пианист, наричан “акробат на рояла и виртуоз на педалите”. Фееричната му техника и титаничен темперамент владеят въображението на милиони меломани и до днес. Разбира се, роденият в Будапеща Цифра е най-прочут с бляскавите си записи на виртуозните творби на Ференц Лист. Оставил е и доста регистрации на пиеси от Фредерик Шопен и Роберт Шуман. Известно е например, че великият Алфред Корто се е възхищавал на неговата интерпретация на шумановия “Виенски карнавал”. Но като че ли първото, което изниква в съзнанието на всеки меломан при споменаването на Дьорд Цифра, са недостижимите му клавирни транскрипции, сред които особено място заема “Полетът на бръмбара”.
През изминалата седмица юбилей отпразнува легендарният Дмитрий Башкиров – роден на 1 ноември 1931 в Тбилиси. Един от най-знаменитите в света представители на руската клавирна школа вече осем десетилетия създава сензации. От първата му изява на сцена в Москва в началото на 50-те години, оставила неизличими спомени у знаменития органист Гари Гродберг; през десетилетията, в които е значителна фигура в московския културен живот с многобройни концертни и камерни изяви; през забраната да напуска СССР в началото на 80-те години на ХХ век; а в края на същото десетилетие – триумфална кариера на Запад и цяла плеяда великолепни пианисти, които е вдъхновил вече в качеството си на педагог. През всичките тези 80 години Дмитрий Башкиров не се уморява да свири и да преподава, воден от непоправимо жизнелюбие, младежки ентусиазъм, искрена любов към пианото и постоянен стремеж към съвършенство, съпроводени от великолепно чувство за хумор. Неговият сочен и чист звук, богатството на нюанси и стремежът към максимално адекватен израз на композиторския замисъл намират чудесна демонстрация и в изпълненията на неговите ученици, сред които Дмитрий Алексеев, Николай Демиденко, Аркадий Володос, Борис Блох и не на последно място – българката Пламена Мангова.
Кореспонденции на Мария Клейманс за концерти в най-големите белгийски зали.
В рубриката “Срещи, гласове, съдби” проф. Павел Герджиков припомня името на баритона Никола Смочевски – един от водещите солисти на Софийската опера от втората половина на ХХ век.
По публикацията работи: Цветана Тончева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20