Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекинската опера в Китай и по света

Красноречието на „Опера на Изтока” – патент на китайското оперно изкуство
Снимка: Българската редакция на Радио Китай за чужбина
За един от феномените на китайската култура, който се радва на особена популярност в света, ще ви разкажем в съвместната ни рубрика с Българската редакция на Радио Китай за чужбина. Журналистката Гу Фан, или както всички я познават - Ангелина, ще ни пренесе в завладяващата атмосфера на китайската опера.
Никое друго изкуство не показва толкова ясно разликите между китайската и западната култура като китайската опера, която ни пренася в един напълно различен свят. Наричана още „Опера на Изтока”, тя съчетава музика, песни, пантомима, танци и акробатика. Една от най-големите й особености е, че липсват декори, което изисква от актьора да пренесе зрителя чрез движенията и думите си в определена обстановка. Красивите костюми, маските и майсторството на изпълнителите остават любимо забавление за китайците и са един от най-добрите начини за изследване на древен Китай.
В кои държави гостуват най-често представленията на Пекинската опера, коя е най-трудната за изпълнение роля и какво символизират маските на лицата на актьорите? Всичко това ще разберете от разговора в студиото в Пекин, който започва с въпроса за развитието на китайския традиционен музикален жанр и най-големите театри, в които можем да гледаме представленията на Пекинската опера.
По публикацията работи: Невена Праматарова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40