Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пекинската опера в Китай и по света

Красноречието на „Опера на Изтока” – патент на китайското оперно изкуство
Снимка: Българската редакция на Радио Китай за чужбина
За един от феномените на китайската култура, който се радва на особена популярност в света, ще ви разкажем в съвместната ни рубрика с Българската редакция на Радио Китай за чужбина. Журналистката Гу Фан, или както всички я познават - Ангелина, ще ни пренесе в завладяващата атмосфера на китайската опера.
Никое друго изкуство не показва толкова ясно разликите между китайската и западната култура като китайската опера, която ни пренася в един напълно различен свят. Наричана още „Опера на Изтока”, тя съчетава музика, песни, пантомима, танци и акробатика. Една от най-големите й особености е, че липсват декори, което изисква от актьора да пренесе зрителя чрез движенията и думите си в определена обстановка. Красивите костюми, маските и майсторството на изпълнителите остават любимо забавление за китайците и са един от най-добрите начини за изследване на древен Китай.
В кои държави гостуват най-често представленията на Пекинската опера, коя е най-трудната за изпълнение роля и какво символизират маските на лицата на актьорите? Всичко това ще разберете от разговора в студиото в Пекин, който започва с въпроса за развитието на китайския традиционен музикален жанр и най-големите театри, в които можем да гледаме представленията на Пекинската опера.
По публикацията работи: Невена Праматарова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танцовите награди "Импулс" за втори път

За втора поредна година бяха връчени годишните награди на професионалната танцова общност "Импулс". На 27 юни, по време на официалната церемония, в която участие взеха международни и български артисти, бяха отличени постиженията на класическия и съвременен танц у нас. Наградите "Импулс" се учредяват през 2021 с идеята не само да бъдат отбелязани и..

публикувано на 28.06.22 в 16:15

Как задължителната литература да стане по-достъпна за подрастващите

Понякога децата намират четенето за скучно или просто по-добре възприемат информацията чрез слушане или гледане. Тук на помощ идва " Voicelip " – те не се стремят да намалят четенето на книги, а просто искат да дадат повече възможности за лесен достъп до литературата. Особено до задължителната лятна литература . Как българска платформа за аудиокниги..

публикувано на 28.06.22 в 14:15

40 години от откриването на Свещарската царска гробница

Дейността и новите проекти на Историческия музей в гр. Исперих са темата на предаването "Европейски паралели". За дейността на музея, изложбите и ценните експонати разказват Емилия Германова, директор на институцията, и Борислава Вискова, заместник-директор.  Можете да научите и подробности за царската гробница, открита в с. Свещари – един от..

публикувано на 28.06.22 в 13:33

Юлияна Антонова-Мурата – български посланик на културата

Юлияна Антонова-Мурата е дипломат и писател. Тя е сред 24-мата творци, поставили България на картата на света. "Българските посланици на културата" бяха обявени в ефира на програма "Христо Ботев" и за тях гласуваха слушателите.  Юлияна е роден в София, но живее от дълги години в Япония.  Завършила е 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин..

публикувано на 28.06.22 в 13:15

Игра на цветовете в ХІV издание на Седмицата на занаятите в Пловдив

Започна ХІV издание на "Седмицата на традиционните занаяти" в Пловдив. След двугодишно прекъсване поради пандемията фестивалът отново е възроден и беше официално открит днес (28 юни) в двора на Регионалния етнографски музей в града. Главни действащи лица в него са майсторите на старите занаяти. До 3 юли те ще демонстрират уменията си, ще обучават..

публикувано на 28.06.22 в 12:15