Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пекинската опера в Китай и по света

Красноречието на „Опера на Изтока” – патент на китайското оперно изкуство
Снимка: Българската редакция на Радио Китай за чужбина
За един от феномените на китайската култура, който се радва на особена популярност в света, ще ви разкажем в съвместната ни рубрика с Българската редакция на Радио Китай за чужбина. Журналистката Гу Фан, или както всички я познават - Ангелина, ще ни пренесе в завладяващата атмосфера на китайската опера.
Никое друго изкуство не показва толкова ясно разликите между китайската и западната култура като китайската опера, която ни пренася в един напълно различен свят. Наричана още „Опера на Изтока”, тя съчетава музика, песни, пантомима, танци и акробатика. Една от най-големите й особености е, че липсват декори, което изисква от актьора да пренесе зрителя чрез движенията и думите си в определена обстановка. Красивите костюми, маските и майсторството на изпълнителите остават любимо забавление за китайците и са един от най-добрите начини за изследване на древен Китай.
В кои държави гостуват най-често представленията на Пекинската опера, коя е най-трудната за изпълнение роля и какво символизират маските на лицата на актьорите? Всичко това ще разберете от разговора в студиото в Пекин, който започва с въпроса за развитието на китайския традиционен музикален жанр и най-големите театри, в които можем да гледаме представленията на Пекинската опера.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разказ за пътя и Каменни истории

В галерия „Академика“ при Националната художествена академия бе представена книга на известния наш художник – скулптора Иван Русев, със заглавие „Разказ за Пътя и каменни истории“. Това е първото така цялостно представяне на създадения и активно работещ „Арт център Илинденци“. Изданието проследява пътя на това важно за нашата арт сцена събитие,..

публикувано на 12.06.21 в 12:35
Гергана Стоянова

Гергана Стоянова: Любопитна личност съм, на това уча и децата си

Главен герой в "Нашият ден" е актрисата Гергана Стоянова. Планирането – на чаша чай "Всичко си планирам и се чувствам много добре и много спокойна. Празнувам, планирайки, задължително с чаша черен чай в ръка.  Балчик и хоровата музика "Спечели ме завинаги Балчик, спечели ме завинаги и хоровата музика. Имах честта и привилегията да бъда водещ на..

публикувано на 11.06.21 в 15:46

„Прегаряне“ и животът като състезание

Най-новото заглавие в репертоара на Държавния куклен театър в Стара Загора е представлението за възрастни „Прегаряне“. Постановката е по идея на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и автор на текста, а също и режисьор на спектакъла. „Идеята за спектакъла се роди още по време на пандемичната криза. Тогава си преосмислихме живота, това,..

публикувано на 11.06.21 в 14:05

Дзен е самият живот

Това казва в заключение Алън Уотс в книгата си „Духът на дзен“. В нея той проследява зараждането на дзен в древна Индия и пътят на учението в Китай и Япония.  Верен на практическата същност на дзен, Алън Уотс се спира не само на „тайната на дзен“, но и на техниката за практикуване.  Той пише за живота в дзен общността, като разказва за това какво..

публикувано на 11.06.21 в 14:00

Книга на Георги Коритаров

„Свободна зона. Часът е 9 без 5“ е особена книга. Тя излиза, след като авторът ѝ вече не е между нас и съдържа негови коментари от 4 януари до 5 април тази година. В нея можем да се впечатлим за пореден път от журналистическото умение, интелекта, познанията и иронията, характерни за Коритаров.  Вече останаха много малко професионалисти от този..

публикувано на 11.06.21 в 13:54