Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Къде е Балхара

Фрагмент от стара карта на Средна Азия, на която ясно си личат имената Bucharia Magna и Bucharia Minor.
Снимка: Архив
Имало едно време една страна на име Балхара или Бактрия. В столицата й, град Балкх, се намирал най-големият пазар в Централна Азия и един от най-големите по Пътя на коприната. Наричали Балкх „Майката на всички градове”. Това е един от древните градове в нашия свят. Не се знае кога е бил основан, но легендата казва, че Балкх е създаден от първия човек в персийската митология Гайомарт. Преди 2600 години Балкх вече съперничел по блясък и значение на Ниневия и Вавилон.
В Балхара имало и град, наречен Мадар. Жреците там почитали Бога-конник. Изображението му било издълбано в скалите. Конят е настъпил победен дракон. Познато ли ви звучи? Да, нашият Мадарски конник настъпва змия, а не дракон…
Дали пък древната Балхара няма близко родство с нас? Дали не е била Бълкхария и затова никой не е могъл правилно да произнесе и да запише името й? И дали всъщност не става дума за едно хилядолетно пътешествие на предците ни, които оттук са стигнали до далечните планини Памир и Хиндукуш, а после са се върнали на Балканите.

3 август
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35