Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награди „Сирак Скитник” 2011 за програма „Христо Ботев”

Снимка: Архив

В деня на своята 77-годишнина Българското национално радио връчва традиционните годишни награди на името на първия директор на Радиото „Сирак Скитник”.
Ето и носителите на отличията от програма „Христо Ботев” в различните категории:

Награда за радиожурналистика
Цветан Цветанов

За поредиците от високо професионални вечерни радиопредавания на културна тематика, съчетаващи в себе си методите на социологията и културологичния анализ, световното познание в областта на етнологията и традиционните и авангардните изкуства, политическия коментар и чистата културна журналистика. През последната година в предаванията на Цветан Цветанов са осъществени няколко серии от пространни портрети под формата на интервюта със световни творци, носители на някои от най-престижните международни отличия в областта на литературата – Рана Дасгупта (Индия), Кун Петерс (Белгия), Етгар Керет (Израел), Давид Албахари (Сърбия/ Канада), Джак Харт (Ирландия); на киното – Фридрик Тор Фридриксон (Исландия), Данис Танович (Босна и Херцеговина) Франция, Жоао Нуно Пинто (Португалия), Грег Хелви (САЩ); на музиката – Пат Матини (САЩ), Тумани Диабате (Мали), Елиадес Очоа (Куба), Роско Мичъл (САЩ), Нилс Петер Молвар (Норвегия), Вячеслав Ганелин (Израел), Маркус Щокхаузен (Германия), Вим Мертенс (Белгия).
Една от линиите, наложени от Цветан Цветанов във вечерния блок на „Христо Ботев”, както и на уебсайта на програмата, е линията на фестивалната критика – подробни репортажи, анализи, интервюта, документални „кадри”, анкети от някои от най-големите източноевропейски фестивали за джаз, рок, съвременна поезия, сценични изкуства и кино – Sziget (Будапеща), Exit (Нови Сад), Skopje Jazz Festival, Akbank Jazz (Истанбул), Dialog (Вроцлав), както и от българските „София: Поетики”, „София Филм Фест”, „София Вокал Фест”, „Пловдивски джаз вечери”, „В Двореца” (Балчик), „Без граници” (Варна/Балчик).
През 2011 година Цветан Цветанов участва като съинициатор (заедно с Радослав Чичев) и редактор на серия радиопредавания на поетично-музикално-театрални пърформанси по програма „Христо Ботев” – „Вечер с поезията на Хулио Кортасар” (в Първо студио на БНР), „Андрогин” на Ясен Василев (във Второ студио), „4x4”, „Поетично кабаре” (в Чешкия център) и „ДНК на думите” (във Второ студио), както и на интердисциплинарната „Далекоизточна серия” на предаването „Аларма”, представила на живо, съвместно с екип „Външни предавания” на БНР, концерти и аудиовизуални представления на съвременни авангардни творци от азиатски произход като Йошио Мачида (Япония), Сафи Вонг (Камбоджа/ Франция) и Радж Халдар (Индия/ САЩ).

Награда за тематични или информационни радиопредавания
екипът на предаването „Нашият ден”: Диана Маринова, Николета Атанасова, Мария Костова, Таня Любенова, Любомира Константинова, Светла Милчева, Иво Тодоров, Росица Александрова, Мария Горненска, Теодор Иванов, Дарина Арнаудова (отляво надясно).


Различният сутрешен блок в радиоефира. Предаването, в което културата и злободневието се срещат за да докажат, че и към най-баналните теми и сюжети може да се подходи по провокативен и различен начин. „Нашият ден” е територията, на която аудиторията на програма „Христо Ботев” може да се запознае с най-значимите културни събития в страната. Мястото, на което творците свободно изразяват себе си и откриват нови пътища към възможните си публики. Ефирът, в който слушателите се превръщат в нещо повече от обикновен адресат – те вече са съавтори на предаването, които във всеки момент реагират на случващото се в студиото.
„Нашият ден” цели да инициира дискусии по общественозначими теми, да покаже отражението им върху живота на средностатистическия българин и да му даде възможност открито да изрази мнението си по тях. Предаването е ориентирано към слушателите от цялата страна, към техните страсти и проблеми, независимо от това дали живеят в големия град или в малкото селце. В тази връзка изключително успешно е и партньорството на „Нашият ден” с всички регионални радиостанции на БНР.
Няколко от рубриките на предаването вече успяха да се наложат като разпознаваема марка в ефира на програмата. Сред тях са: 
• „Златният фонд на България” – място за среща на днешния ден с едни от най-разпознаваемите гласове от миналото, съхранени в Златния фонд на БНР; 
• „Истории в ефира” – тъжни или смешни, но винаги запомнящи се и човешки; 
• „България днес” – разказ за живота на хората в малките населени места; 
• „Специален гост по ваш избор” – разговор с избран от слушателите събеседник; 
• „Посоки” – културни и географски забележителности у нас и по света.

Награда за заслуги в областта на музикалното радиотворчество
Кристиян Бояджиев

Известен български композитор, който е част от музикалния екип на програмата. Знаково е предаването „Джаз клуб”, което той създаде, и в което популяризира български и чужди изпълнители. Участието му в блоковите предавания на програмата внася свежи идеи и актуални моменти като например рубриката „Фонограф”. Особен интерес за слушателите представлява авторското предаване „Между барока и рока”, което отпраща аудиторията към най-неочаквани тематични, идейни и стилови връзки между класическия барок и джазмузиката на ХХ век. Програмата разчита на Кристиян Бояджиев и за музикалната визия на предаванията при специални поводи и празнични акценти.

Специална награда
Борис Арнаудов

За дългогодишния му принос към фестивала „Златният кос”. Участва в подготовката на фестивала още при дебюта през 1975 година, също и в съпътстващите прояви. От 1988 година Борис Арнаудов е продуцент на „Златният кос”. Променя концертната форма в спектаклова, привлича театрални режисьори, засилва ролята на сценографията, вкарва мултимедийни елементи. Сформира екип от 7 консултанти за селекция на стихотворенията, които се предлагат без имената на авторите. Във фестивала са ангажирани най-добрите композитори в сферата на театралната и попмузиката. Изнася спектакъла и на извънстолични сцени – в Пловдив, Русе, Казанлък, Раднево. От 1998 година досега е сценарист на фестивала. Автор е и на финалната песен, „химна” на фестивала „Златният кос”. Досега във фонда са събрани около 700 нови български хумористични и сатирични песни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50