Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Загадките на древния град Петра

Петра, избрана за едно от новите седем чудеса на света, е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите.
Снимка: Архив

На арабски е Ал-Батра, днес го наричаме с гръцката дума за „камък” - Петра. Непристъпният Розов град е не построен, а изваян като гигантска скулптура в розово-кафеникавите скали. Първите заселници издълбават своите жилища във водоносните скали на тясната планинска долина Уади Муса в днешна Йордания около 1300 години преди Христа.
Векове по-късно швейцарският пътешественик и изследовател Йохан Людвиг Буркхарт съвсем случайно се натъква на останките от великолепни храмове, гробници и скални жилища, изрязани в скалите. Така е открит един от най-загадъчните древни градове в света.
Според легендата, в подземните лабиринти на Петра е скрито съкровището на египетските фараони. До него обаче може да стигне само този, който уцели със стрела средата на каменна паница, издълбана в скалите на височината на триетажна сграда. Засега никой не е успял...
Освен за Петра, в поредния епизод от поредицата „История на изкуството за деца”, научихме и за златните херувими - пазители на свещения кивот в храма на цар Соломон в Йерусалим; за уникалната колекция от китайски, близкоизточни и персийски произведения на изкуството на Алфред Пилсбъри, истинска съкровищница на древността.

31 август

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35