Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов запис в нашата фонотека – „Пробуждане на пролетта” от Стивън Сейтър и Дънкан Шейк

Сцена от мюзикъла
Снимка: Архив
За първи път в ефира на БНР предлагаме някои от най-атрактивните музикални номера в рок-мюзикъла „Пролетно пробуждане” (или „Пробуждане на пролетта”) с либрето и стихове от Стивън Сейтър и музика от Дънкан Шейк, базиран върху едноименната пиеса на Франк Ведекинд от 1891 година. Действието се развива в провинция на Германия в края на ХІХ век, а герои са тогавашните невинни тийнейджъри, лишени от всякаква информация за човешката сексуалност и принудени да достигат по интуитивен път до елементарни познания и опит. Те живеят в консервативно общество, изградено върху строги правила, в което възрастните се разпореждат с живота на децата, както намерят за добре. Оригиналната пиеса на Ведекинд е истински скандал и дори е забранена в Германия, заради откровеното представяне на теми като абортите, хомосексуализма, изнасилването, малтретирането на деца и самоубийството.
Творбата получава толкова лоша слава, че не е поставяна на театрална сцена почти 100 години след първите сценични реализации. Мюзикълът от началото на ХХІ век прибавя към вечната тема свежа партитура, основана предимно върху изразните средства на рока. Премиерата на Spring Awakening е на 19 май 2006 на Оф-Бродуей, а официалната бродуейска премиера е на 10 декември същата година в театър Eugene O’Neill и до 18 януари 2009 са представени 888 спектакъла. Режисьор на постановката е Майкъл Майер, хореограф – Бил Джоунс, художници: Сюзън Хилфърти, Кристин Джоунс и Кевин Адамс. Шоуто печели овациите на публика и критика, както и над 6 милиона долара приходи за първите няколко месеца. “Пробуждането” е удостоено с цели единадесет номинации за наградите „Тони” през 2007 и печели осем от тях, включително за най-добър мюзикъл, режисура, либрето, партитура и актьор. Бродуейската версия има и четири награди Drama Desk, а лондонската постановка – четири награди „Лорънс Оливие”. Само два дни след премиерата – на 12 декември 2006, фирмата „Декка Бродуей” реализира албум на оригиналния състав, който печели награда „Грами” за 2008.
Франк Ведекинд навярно е най-признатият от „непризнатите гении” на немската литература от края на ХІХ и началото на ХХ век. Още приживе името му е легенда, а академичната критика счита пиесите му за „изчадия адови”, въпреки че от днешна гледна точка те са в известен смисъл дори невинни. В центъра на тази негова пиеса е трагедията на избора – 14-годишно дете се самоубива заради един невзет изпит, защото се страхува от гнева на родителите си. Трагизмът на подрастващото поколение е предаден от Ведекинд с такава сила и страст, че прочути немски критици от епохата препоръчват творбата му като най-добро пособие за родители и педагози в областта на духовното възпитание на младите. Бродуейският мюзикъл от 2006 завършва с песен за живот и надежда – „Песента на пурпурното лято”.

петък, 2 март, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05