Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Часът на думите”: Н. Пр. Терасита Капоте-Камачо, посланик на Република Куба в България

Снимка: Архив
Нейно превъзходителство Тересита Капоте-Камачо е извънреден и пълномощен посланик на Куба в България, акредетиран в Албания и Македония.
Животът й е свързан с България не само по дипломатическа линия. През 1961 г. Тересита Капоте идва да учи у нас.
Преди сегашния си мандат е била: 
• Преводач и секретар в посолството на България в Хавана (1963-1966)
• Преводач и секретар в посолството на Куба в България (1966-1970)
• Първи секретар в кубинското посолство у нас (1986-1990)
• Временно управляващ посолството на Куба в България, Македония и Албания (1994-2001)
• Посланик в Казахстан, акредитиран в Киргистан, Таджикистан и Узбекистан (2004-2008). 

Тамара Такова
В „Часът на думите” гостува и Тамара Такова. Тя е завършила руска гимназия и испанска филология в Хаванския университет. Работила е в националното радио – („Хоризонт на вълните на младостта” и предаванията за българите в чужбина), в издателство „Народна младеж”, в катедра „Класически и нови филологии към СУ „Климент Охридски”. Заместник-председател е на Асоциацията за приятелство България – Куба
У нас са издадени много нейни преводи на испаноезични автори – тя е сред първите филолози, които запознават българския читател с испаноезичната литература.
Има редица специализации, сред които – по испански език и литература в Института за Международно културно сътрудничество към Министерството на външните работи на Испания.
Името й е свързано със световни писатели като Хорхе Луис Борхес, Габриел Гарсия Маркес, Роберто Фернандес Ретамар, Пабло Неруда...
Поддържа дългогодишна коренспонденция и общува с видни фигури на перото като Камило Хосе Села, Володя Тейтелбойм, Мануел Муньос Идалго.

Лъчезар Еленков
Поетът Лъчезар Еленков също бе в компанията на двете гостенки в студиото.
Той е работил в Радио София. Бил е главен редактор на сп. „Дружба”, секретар и главен секретар на СБП, пълномощен министър и директор на Българския културно-информационен център в Москва, главен редактор на „Славянски вестник”, директор на в. „Български писател”.
Автор е на 28 стихосбирки и поеми.
Сега е главен редактор на в. „Жарава” и директор на в. „Моята вяра”.
Носител на орден „Св. св. Кирил и Методий” – първа степен.
По публикацията работи: Димитрина Кюркчиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите. В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници..

обновено на 15.06.24 в 14:57
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години. За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен..

публикувано на 15.06.24 в 08:55