Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

95 години от рождението на Надя Афеян

Надя Афеян в ролята на Амнерис от операта „Аида” от Джузепе Верди.
Снимка: архив на Наталия Афеян
В оперната вечер припомняме изкуството на една великолепна певица, изключителна актриса и удивителна жена. Надя Афеян – едно от най-ярките имена в историята на българския оперен театър, отдавна е част от родната „оперна митология”. Свикнали сме да слушаме легенди за онова истинско съзвездие: Димитър Узунов, Никола Николов, Любомир Бодуров, Юлия Винер, Катя Попова, Лиляна Барева, Стоян Попов... списъкът е дълъг, а тя е една от тях – с впечатляващи три десетилетия на сцената на Софийската опера.
Учила е при легенди „отпреди това”: Ана Тодорова, Събчо Събев, Таня Цокова, Катя Спиридонова. Минала е през актьорската школа на Николай Масалитинов. Била е студентка в Берлинската консерватория, изучавала е актьорско майсторство във Виена в началото на 40-те години на ХХ век. Очевидци разказват, че е имала невероятно присъствие на сцената. Преди време проф. Павел Герджиков заяви, че я отнася към т.нар. „романтичен профил” на българския оперен театър: актриса с великолепно поведение, с класически подход към изграждането на ролята; артист от тази „боя”, която за жалост вече липсва не само на оперната ни сцена, но и на българската театрална сцена въобще.
Златни записи на легендарни спектакли на Софийската опера, запазени в Златния фонд на Българското национално радио ще звучат във вечерта на Надя Афеян.
Сред тях:
• „Трубадур” от 1954 година с участието на Тодор Мазаров, Катя Спиридонова и Иван Хр. Попов и под палката на Михаил Лефтеров;
• „Аида” от 1959 с диригент Асен Найденов и с участието на Димитър Узунов, Юлия Винер и Иван Хр. Попов;
• „Лоенгрин” от 1968 – знаменитата премиера, дирижирана от Асен Найденов с Юлия Винер, Любомир Бодуров, Стоян Попов, Николай Стоилов;
• „Борис Годунов” от 1965 с Николай Гяуров, Димитър Петков, Любен Михайлов, Йорданка Димчева, дирижирани от Асен Найденов;
• „Хованщина” – легендарна премиера от 1966, постановка на Борис Покровски и Атанас Маргаритов с участието на Никола Гюзелев, Димитър Петков, Любен Михайлов, Любомир Бодуров, Асен Селимски, Надя Шаркова;
• „Юлска нощ” на Парашкев Хаджиев – премиера на диригента Иван Маринов и режисьора Бохос Афеян от 1967 година с участието на Павел Герджиков, Димитър Цолов, Благовеста Карнобатлова и Димитър Петков.
В студиото на програма „Христо Ботев” гостува и певицата Наталия Афеян, за която Надя Афеян е не легендарна примадона или оперна дива, а просто „майка ми”...

събота, 12 май, от 20.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови записи от Първо студио на БНР

В ефир ще прозвучи студийният вариант на Соната да тромбон и пиано от германския композитор Херман Амброзиус, в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Анелия Господинова. От звукозаписните сеанси на пианистката Ваня Пешева екипът на предаването "Метроном" на 26 май от 19.30 часа е избрал Соната за пиано №3 от Фредерик Шопен. Очаквайте и музика от..

публикувано на 26.05.22 в 09:15
Тави Келе

Тави Келе (Crosspolar) – специален гост на Sofia Дrone Day

Crosspolar е самостоятелен проект на родения в Естония, но живеещ във Великобритания музикант и композитор Тави Келе. Неговата музика е атмосферична, често лишена от перкусионни инструменти и ритъм и трудна за причисляване само към един жанр. В нея, разбира се, усещаме влияния от жанрове като ембиънт , ню ейдж , шугейз и британска..

публикувано на 25.05.22 в 09:08

Влади Симеонов: Музиката, моя съдба

Влади Симеонов – цигулар, диригент, педагог и общественик – български музикант, който с пълно основание може да бъде причислен към будителите на нашето време. Творец, който оставя името си в новата ни музикална история като един от създателите и съзидателите на българското симфонично дело. Tой е основател на цели седем български оркестрови..

публикувано на 24.05.22 в 11:30

Фестивалът "Солинария" и тяхната цел да помагат на млади таланти

За втора поредна година Младежкият артфестивал "Солинария" ще включва майсторски класове и концерти на ярки музиканти. Основната му мисия, още от неговото създаване е да подкрепя млади артисти в дългия път на творческо им израстване. За предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев" на БНР пианистката Гергана Несторова, артистичен директор на..

публикувано на 23.05.22 в 08:28

180 години от рождението на Жюл Масне

На 12 май се отбелязаха 180 години от рождението на големия френски композитор Жюл Масне и това е прекрасен повод в предаването "На опера в събота" на 20 май от 20 часа да звучи негова музика. Да се потопите в неговия музикален свят със симфонична, камерна и оперна музика. В самото начало предаването започва с една приказна творба – "Пепеляшка" на Масне..

публикувано на 21.05.22 в 08:25