Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

95 години от рождението на Надя Афеян

Надя Афеян в ролята на Амнерис от операта „Аида” от Джузепе Верди.
Снимка: архив на Наталия Афеян
В оперната вечер припомняме изкуството на една великолепна певица, изключителна актриса и удивителна жена. Надя Афеян – едно от най-ярките имена в историята на българския оперен театър, отдавна е част от родната „оперна митология”. Свикнали сме да слушаме легенди за онова истинско съзвездие: Димитър Узунов, Никола Николов, Любомир Бодуров, Юлия Винер, Катя Попова, Лиляна Барева, Стоян Попов... списъкът е дълъг, а тя е една от тях – с впечатляващи три десетилетия на сцената на Софийската опера.
Учила е при легенди „отпреди това”: Ана Тодорова, Събчо Събев, Таня Цокова, Катя Спиридонова. Минала е през актьорската школа на Николай Масалитинов. Била е студентка в Берлинската консерватория, изучавала е актьорско майсторство във Виена в началото на 40-те години на ХХ век. Очевидци разказват, че е имала невероятно присъствие на сцената. Преди време проф. Павел Герджиков заяви, че я отнася към т.нар. „романтичен профил” на българския оперен театър: актриса с великолепно поведение, с класически подход към изграждането на ролята; артист от тази „боя”, която за жалост вече липсва не само на оперната ни сцена, но и на българската театрална сцена въобще.
Златни записи на легендарни спектакли на Софийската опера, запазени в Златния фонд на Българското национално радио ще звучат във вечерта на Надя Афеян.
Сред тях:
• „Трубадур” от 1954 година с участието на Тодор Мазаров, Катя Спиридонова и Иван Хр. Попов и под палката на Михаил Лефтеров;
• „Аида” от 1959 с диригент Асен Найденов и с участието на Димитър Узунов, Юлия Винер и Иван Хр. Попов;
• „Лоенгрин” от 1968 – знаменитата премиера, дирижирана от Асен Найденов с Юлия Винер, Любомир Бодуров, Стоян Попов, Николай Стоилов;
• „Борис Годунов” от 1965 с Николай Гяуров, Димитър Петков, Любен Михайлов, Йорданка Димчева, дирижирани от Асен Найденов;
• „Хованщина” – легендарна премиера от 1966, постановка на Борис Покровски и Атанас Маргаритов с участието на Никола Гюзелев, Димитър Петков, Любен Михайлов, Любомир Бодуров, Асен Селимски, Надя Шаркова;
• „Юлска нощ” на Парашкев Хаджиев – премиера на диригента Иван Маринов и режисьора Бохос Афеян от 1967 година с участието на Павел Герджиков, Димитър Цолов, Благовеста Карнобатлова и Димитър Петков.
В студиото на програма „Христо Ботев” гостува и певицата Наталия Афеян, за която Надя Афеян е не легендарна примадона или оперна дива, а просто „майка ми”...

събота, 12 май, от 20.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над..

публикувано на 04.12.23 в 08:15
Рафаел Гуалаци

Залезът като изживяване

"Джаз+Дуенде" на  4 декември  е поредният микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на Ана-Карла Маса от нормандския фестивал "Джаз под ябълковите дървета“, откъдето миналия път чухме само едно парче. След нея е сънародникът ѝ, пианистът Харолд..

публикувано на 03.12.23 в 11:05

Ромео Кастелучи и Ален Алтиноглу с нова постановка на величествената Вагнерова тетралогия в Брюксел

Монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер се завърна в афиша на театър "Ла Моне" след повече от 30 години. Основата на мащабния проект е артистичното сътрудничество на музикалния директор на театъра Ален Алтиноглу и италианския режисьор-новатор Ромео Кастелучи. През настоящия сезон публиката ще види "Рейнско злато" и..

публикувано на 03.12.23 в 08:20

Любомир Денев-син за предстоящи събития под негово диригентство

Концертите под надслов "Рамо до рамо" в зала "България", се превърнаха в традиция за Филхармония "Пионер" и Софийската филхармония. На 3 декември двата състава излизат заедно на една сцена. "Това, което предлагаме, според мен е една много интересна програма. Ще започна от там, че наш солист е Стоимен Пеев. Той ще изпълни едно малко позабравено..

публикувано на 02.12.23 в 10:55

Ролите на Мария Калас

На втори декември музикалният свят отбелязва вековния юбилей на една от най-ярките звезди в оперния театър на отминалото столетие. Прилягаха ѝ, както на никоя друга определенията Primadonna assoluta и най-вече La Divina – Божествената! И все пак маестро Карло Мария Джулини твърди, че Калас има изключително труден артистичен живот: "Получи много повече..

публикувано на 02.12.23 в 08:05