Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера на Радиотеатъра: „Един ден от техния живот”, на 3 юни от 16.00 часа

Екипът, участвал в пътуването на текста от Стокхолм до Радиотеатъра и продукцията му: Илия Раев, Вера Нестрьом, Лилия Абаджиева, Евгени Будинов, Койна Русева, Майя Динева, Наталия Бардская (отляво надясно).
Снимка: Даниела Манолова

Слушането е виждане

На 28 май Второ студио на БНР стана свидетел на едно ново и интересно събитие -прослушване на живо с публика. Радиопремиерата „Един ден от техния живот” събра приятели и почитатели, които с интерес изпълниха залата на студиото в очакване на премиерата. Защото слушането е виждане. И последвалото събитие напълно оправда тези думи от логото на радиотеатъра. Местата не бяха достатъчни, имаше правостоящи и насядали по стълбите, съвсем като в театър. За това усещане допринесе и необичайното решение на техническия екип: Живко Марев, Димитър Василев и Константин Райдовски да угаси постепенно осветлението в студиото, така че светеше само прозорчето от тяхната кабина. Така нашите зрители-слушатели можеха да се съсредоточат в радиоспектакъла.
„Един ден от техния живот” е първата творба на авторката Вера Нестрьом, която се направи за радиотеатъра. Нейна пиеса обаче, както после разказаха директорът на шуменския театър Илия Раев и професор Светла Бенева, участвали в журито преди години, е спечелила първа награда на конкурса за нова българска драматургия на театралните Друмеви празници в Шумен. Радиотекстът, сподели режисьорката Лилия Абаджиева, я е провокирал със своята нестандартност и скрита дълбочина, за да създаде неповторима звукова картина и ярък образ на актьорските гласове. Актьорите пък, както сподели Койна Русева, бяха изумени от резултата, защото по време на записа не са предполагали какъв ще бъде той.
На премиерата, освен актьори, театрали и театроведи като Никола Вандов и професор Бенева, присъства и сестрата на преводачката Васа Ганчева, Вера, която също е талантлив преводач от шведски. Според думите на автор и режисьор, чистия, точен и ясен превод е помогнал много за силата на радиоспектакъла. Вера Нестрьом, макар и родена в Пловдив, живее от дете в Швеция, говори прекрасно български, но пише на шведски. Тя сподели, че „Един ден от техния живот” е своебразно продължение на първата й пиеса, в която искала да представи по един необичаен, обобщен начин живота на жените. А с втората е търсела същото, но вече от страна на мъжете в нашето забързано, консуматорско общество. Оказа че, се балканският европеец, българинът и северният европеец, шведът, имат много общо в мъжките проблеми на живота си. Живот, пълен с малки предателства и изневери, с много отговорности и изисквания, живот хаотичен, забързан, задъхан, изцеждащ човека до степен на бягство...
Смях събудиха веселите, носталгични спомени на актьорите Наталия Бардская и Илия Раев за минали епизоди от съществуването на Второ студио. Истинска радост за всички, участвали в създаването на радиопремиерата, донесоха многобройните младежки въпроси и разсъждения, породени от текста и неповторимия звуков пейзаж, дело на режисьора Лилия Абаджиева и актьорите Койна Русева, Евгени Будинов, Антони Аргиров и Николета Малчева, съвсем нови гласове във фонда ни. На 3 юни, в обичайното за радиотеатър време от 16.00 часа по програма „Христо Ботев”, ще можете да чуете радиоспектакъла „Един ден от техния живот” вече в ефир.

неделя, 3 юни от 16.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Зарев за новия брой на сп. "Съвременник" – 2/2021

Най-авторитетното списание за литература и изкуство в България "Съвременник" пуска своя втори брой за 2021 г.  В него читателите ще имат възможност да прочетат романа на Сергей Довлатов „Зона”, поезия от Джеймс Райт, Франц Райт, Рада Александрова, Иван Христов, разкази от Джумпа Лахири, Андрея Лий, Алегра Гудман, Пламен Антов и др.;   Фрагменти от..

публикувано на 27.07.21 в 17:00
Христо Христозов

Христо Христозов: Хубавият филм има честен режисьор

В минутите след полунощ гост в „Свободни съчинения“ беше програмният директор на Дом на киното – Христо Христозов, който е и артмениджър на един от най-интересните кинофестивали у вас в момента – „MENAR“, „Master of Art“, „Музей на любовта“. Страстта му към киното се появява, когато като студент по право се премества да живее в София на ул...

публикувано на 27.07.21 в 08:15
Гергина Дворецка

Гергина Дворецка и Островът Уикенд

"Сигурно всеки на моменти е мечтал да се намира на самотен остров, където проблемите няма да го достигат. Ако в реалния живот това е невъзможно, човек може да си измисли такъв остров. Така направих аз." Така представя своята нова книга (сборник с разкази „Островът Уикенд“) поетесата, журналистката и белетристката Гергина Дворецка , кавалер на френския..

публикувано на 26.07.21 в 17:40
Камен Воденичаров

Камен Воденичаров и трите паспорта на България

„Обединението за нас българите е тотален и изгубен комплекс“, смята Камен Воденичаров. Коплекс, който всеки народ има. Нашият се казва „Съединението прави силата“. Мотото, което трябва да е веруюто ни, доказва най-големия недостатък на България. Според Воденичаров днес, когато привидно живеем по-добре, ние сме в един постоянен стрес. Толкова сме..

публикувано на 26.07.21 в 14:05

Проф. Красимир Спасов на 80

Един от най-големите български режисьори проф. Красимир Спасов посреща днес 80-ия си рожден ден. Роден е във Варна в семейство на артисти. През 1966 година завършва Театралната академия, тогава ВИТИЗ, в класа на проф. Сашо Стоянов и за своите над 50 години, отдадени на театралното изкуство, е създал повече от 100 постановки на пиеси от..

публикувано на 26.07.21 в 13:05