Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музика за деца" в книгите на Марко Зимса

Снимка: Архив
Как децата и младежите от началото на 21 век да бъдат приобщени към класическата музика? Има много литература написана по темата: от Карл Орф – чрез пеене, театър, имровизация и учене на инструмент; Бела Барток и Золтан Кодай изграждат система за обучение с игровите ситуации и свирене на инструмент; от Дмитрий Кабалевски, който смята, че песента, танцът и маршът се основни двигатели, събуждащи интерес на децата към музиката.
Почти няма композитор, който да не писал специално за деца по-големи или по-малки пиеси. Струва си да припомня „Петя и вълкът“ на Прокофиев, детските пиесите на Парашкев Хаджиев, великолепните детски мюзикъли на Александър Владигеров. В зависимост от възможностите си всяка музикална институция в България – опера или филхармония включва в програмите си детски цикли.
От години Софийската опера има цяла програма, в която на малка сцена специално за деца се изнасят в съкратен вариант опери. Днес и Софийската филхармония започна свой детски цикъл. Поводът е чудесен за следващия разговор. На българския пазар вече могат да бъдат намерени две от книгите на Марко Зимса. Първата е балетът „Лебедово езеро" на Чайковски, втората опера е “Вълшебната флейта" на Моцарт. Самият Зимса беше в България, за да изнесе няколко представления в Русе и София пред деца изучаващи немски език.
В разговор с издателя Василка Ванчева и автора Марко Зимса ще почерпим опит за музикалното обучение на децата. Марко Зимса е популярна личност в немскоговорящите страни. Само за месец ноември има над 20 представления пред деца във Виена, Тирол и Люксембург. Получава покани от "Музикферайн" и други престижни австрийски музикални институти. Много са и подготвените и издадени от него книги, в които се разказват музикални истории за децата. Книжката винаги е придружена с диск, на който може да се чуе и музиката.

събота, 10 ноември, от 16.00 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24