Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полети, птици, стихове

Кристиян Бояджиев и Юри Ступел в Москва, 1987 г.
Снимка: Стоян Гребенаров

„Боже, пази не мен - пази онази птица, дето ми мина път.”
Кой друг ако не Стефан Цанев би възкликнал така! А заедно с музиката и гласа на Юри Ступел песента има вид, който може да бъде единствено следван, ако някой друг освен Юрката иска и той да направи свое подобно изпълнение. „Птица ми мина път” е едно от любимите ми стихотворения, а и песен, която много обичам. Изпълнявали сме я и заедно с група „Асоцияция”, но така и не направихме студиен запис. И може би е по-добре, защото оригиналът на Юри носи особена артистична емоция и искреност, каквато рядко срещам напоследък. Ето тези вечни думи на Стефан Цанев, превърнати в песен от Юри Ступел:

„Имат си някои важен роднина,
други се трудят,
трети пълзят...
А на мен ми върви ей така, без причина -
просто птица ми мина път.

Колко години все крак ми подлагат
и все краката
свои трошат.
Как бих могъл бе, глупаци, да падна -
щом птица ми е минала път?

Одумват ме всеки стих и момиче,
клеветят ме
и колкото по клеветят -
толкова хората по ме обичат:
- Птица дано ти мине път! -

викат ми, вярвам им, от вяра замаян
раменете започват да ме сърбят
и ето: политам, летя след оная
птица, дето ми мина път.

Слез! - ония викат с яд и тревога. -
Хвърчило си, вързано
за своя пъп...
Страх ме е, мъча се, искам - не мога:
птица, птица ми мина път!”

И летя над зависти, любов и омрази,
клетките ми от смях звънят...
Боже, пази не мен - пази онази
птица, дето ми мина път...”

Приблизително по същото време (при появата на „Птица ми мина път”), от другата страна на Атлантика певицата Джони Мичъл (Joni Mitchell) сътворява песента си „Амелия”. Посветена е на смелата авиаторка Амелия Еърхарт – първата жена, прелетяла над Атлантическия океан. (Родена на 24 юли 1897 г. На 20 май 1932 г. излита сама от Нюфаундленд и след близо 15 часа полет се приземява в Европа, в Северна Ирландия. По време на околосветски полет на 2 юли 1937 г. изчезва безследно).
Песента на Джони Мичъл съдържа свързани с Амелия Еърхарт алегории, символи, криптирани послания, повечето от които разбираме (прозираме) по-скоро емоционално, отколкото с разума; така всеки слушател прави, намира свой „превод” и достига сам дълбочината на смисъла и височината на музикално-поетичния полет на певицата, следваща следата на Амелия някъде нагоре, в другите пространства, в други измерения...
Джони Мичъл ни рисува музика, изсвирва картини, изпява животи, съдби. И полети.

Copyright 2013

19 май, 17.00 часа

По публикацията работи: Кристиян Бояджиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 – Жозеф Болон, Кавалер на ордена на Св. Георги (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солист: Карен Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), Елегия: Гробен плач. 3.50 часа –..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15