Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки хубав поет...

На снимката: (отляво надясно) Петър Гюзелев, Веселин Кисьов, Кирил Маричков и Петър Цанков.
Снимка: Архив
През 1968 година „Балкантон” издава първата малка плоча на „Щурците”. На обложката се виждат битълсовите физиономии на четири момчета: Кирил Маричков, Петър Гюзелев, Веселин Кисьов и Петър Цанков, облечени в изработени специално за целта фолклорни костюми с шевици по тях (идеята е на Ирина Маричкова).
Малката плоча съдържа четири песни: „Звън”, „Малкият светъл прозорец”, „Изпращане” и „Веселина”. Текстът за песента „Веселина” е написан от Радой Ралин. През 1968 година поетът-сатирик рисува с думи картина, в която е превърнал ежедневието в изискана и топла поетична милувка. И така до отречените в книжовните канони на българския език форми „движиме”, „ходиме”, „любиме” се нарежда поклонът към художника, певицата, артиста, композитора, поета… Изпълнението на „Щурците”, думите на Радой Ралин и със сигурност красивата музика на Петър Ступел ни въвеждат в този прекрасен свят, в който близки ни стават Пикасо, Има Сумак, Чарли Чаплин, Стравински и… „всеки хубав поет”, който „пише всеки свой ред”… Името обаче на поета ние не разбираме. Защо ли? Загадка, скрита в дълбините на съзнанието на автора или липса на респект в Радой Ралин към своите побратими?
Истината е далеч по-прозаична. Историята научавам от Кристиян Бояджиев. Оригиналният стих на Радой Ралин е бил: „И Валери Петров, срещнал нова любов пише стих, посветен и на теб, и на мен…”, което обаче (странно, нали?) не е допаднало на комисията за приемане на песни. И така текстът претърпява промяна, която е: „Всеки хубав поет пише всеки свой ред, пише стих посветен и на теб и на мен”… Комисиите са въздесъщи!, което ме подсеща да попитам Валери Петров, ако имам някога такава възможност, за неговата 1968 година… в България.

Ние двама не спим, ние двама вървим
А градът е голям и безлюден, и ням
Наш е целият свят, наш е целият град
Наша е и нощта, наша е любовта

Припев: Веселина, Веселина
Ти си весела душа...
Полунощ отдавна мина, полунощ отдавна мина
да се движиме пеша

Пак рисува за нас Пикасо в този час.
Има Сумак за нас пак изпада в екстаз.
Чарли Чаплин сега с малко смешна тъга
спомня си младостта и подсвирква с уста

Припев: Веселина, Веселина
Ти си весела душа...
Полунощ отдавна мина, полунощ отдавна мина,
но ще ходиме пеша

И Стравински, и той не намира покой
Този нощ до зори той за нас ще твори
И Валери Петров, срещнал нова любов (Всеки хубав поет пише всеки свой ред)
Пише стих посветен и на теб и на мен

Припев: Веселина, Веселина
Ти си весела душа...
Полунощ отдавна мина, полунощ отдавна мина,
да се любиме пеша.

Предаването „Изпята поезия” съдържа песенна лирика на Радой Ралин, Стефан Цанев и авторски изпълнения на Елвис Костело, Доналд Фейгън и Боб Дилън.

неделя, 25 август, от 17.00 часа
По публикацията работи: Цвети Бахариева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15