Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 1 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор от Панама и Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на "Тракийска тройка", Калинка Згурова, Виолета Измирова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кой е по-хитър", индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" от Ено Рауд – 3 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Работата като житейски обстоятелства – събеседниците на "Нашият ден" с личен разказ за професионалния си живот, за смислените и безсмислени усилия, за подкрепата и противопоставянето, за границите и липсата им: юристът и психолог Катина Клявкова, книгоиздател и музикален продуцент Виктор Лилов, имигрантът с етиопски произход Бисрат Можо и антропологът Райна Гаврилова.
• Работата като житейски обстоятелства – още по темата със социолога Милена Статева, както и за това в какво ни превръща професионалното битие и трябва ли да има "безплатен" труд, когато каузите се превръщат в работни часове.
• Времето на редактора: Саможертвеното поведение при хората – писателят и журналист Ангел Иванов.

От 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев
• Здравен бюлетин.
• Здраве и безопасност при работа – предизвикателства, добри практики, нормативна уредба, ролята на работодателя и работниците – интервю с Мария Кацарова, експерт ЗБУР.
• Хранене и диететика – съветите на диетолога проф. Донка Байкова.

от 11.00 до 12.00 часа
Песните от конкурса "Пролет 2024"

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Театър "Българска армия" и академия "Аскеер" обявява номинациите за театралните награди "Аскеер" 2024 във всички спектаклови категории и категория "Съвременна българска драматургия", както и носителите на наградата за цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер" и почетен "Аскеер" 2024.
• Ключове към съвременното сценично изкуство. Разговор с драматурга Майя Праматарова в рубриката "Моментна снимка".
• Среща с художничката проф. Десислава Христова по повод новата й експозиция "Цветни сенки. Арматури. Неон" в столичната галерия "Аросита".
• Sepia: поредната изложба на галерията за съвременно изкуство "Сариева" в пространството на DOT София. Разговор с художника Димитър Генчев, автор на проекта и куратора Веселина Сариева, създател на културното пространство.
• "Изходи – упражнения" 2024: нова самостоятелна изложба на Венцислав Занков в София. Разговор с художника за сериите му от творби, в които са използвани дигиталните технологии и тяхното експериментално и изследователско интерпретиране в областта на визуалните изкуства.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Алисия Томова
Таря Турунен – финландският славей.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител
В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор в България, но и на българските в Аржентина и Испания. Заедно с това човек с остра социална позиция, радетел за реалистична литература, дето не да се откъсва от живота, а да е плътно с него и до него. Изобщо необикновена личност, която благодарение на усилията на мнозина негови почитатели и най-вече на Константин Хаджиев – неговия неуморен изследовател, лека-полека намира заслуженото си място в пантеона на българската култура. За това спомага и двутомникът със съставител, предговор и обяснителни бележки на Константин Хаджиев, както и един от софийските етюди на Тони Николов "В гипсово корито под небето". За този виден българин разказваме с Константин Хаджиев и Тони Николов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Мария Стоева
Енциклопедия на въображаемите същества
Епизод 1: Небивали животни
Цикълът разказва за любопитни въображаеми същества, които се срещат в митологиите и фолклора на Япония, Китай, Европа и България. Разглеждаме и литературни образи на странни същества, за които пишат античните автори. Те имат различни измерения и интерпретации и продължават да населяват всевъзможни фантастични светове. Дали хората ги пренасят в своята реалност и имат ли място в нея фантастичните котки, лисици, дракони, вещици, кентаври, русалки и други хибриди?
Епизод едно е със заглавие: "Небивали животни" и включва образите на свръхестествените животни, които срещаме във фолклора, митологията и приказките. За тях разказват: доц. Дарин Тенев, японист, д-р Теодора Куцарова, китаист, Благой Иванов, писател и киновед, Айгир Сверисон, преподавател в специалност "Скандинавистика" в СУ "Св. Климент Охридски", доц. Петя Банкова, етнолог от БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Какво търсим в историческите възстановки?
Кои са хората, които обличат костюми на прабългари, византийци, татари, опълченци? Какво търсят да преживеят и доколко се идентифицират с епохите, които пресъздават пред публика?
Клубовете за исторически възстановки, новите старини, археологическите атракциони, а и обществените настроения, стоящи зад засиления интерес към героичното ни минало стават обект на обширно етноложко изследване. Екипът учени от Института за етнология и фолклористика, които стоят зад него и зад изложбата "Да преживеем миналото. Историческите възстановки като феномен на културата" представя теориите и откритията си в "Какво се случва".
• Моята история, моята тема: има ли конституцията ни нужда от по-привлекателна корица и как си я представят художниците? Иван Хадживеликов от фондация The Convo, организатор на инициативата за нови корици на Конституцията разказва какво стои зад идеята?

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Фолклор от две не особено познати в музикално отношение дестинации в Южна Америка – Венецуела и Парагвай. Както и уърлд от Перу, иначе по-известно по света с автентичния си фолклор. Запълваме любопитните за нас липси в компанията на: Луис Мариано, оперния певец Хуан Диего Флорес, актрисата и певица Мариака Семпрун, салса изпълнителката Сусана Бака, чудесните "Тиера Адентро", които пеят освен на испански, още на индианския гуарана – единственият втори официален език в Южна Америка, уърлд- и кумбия група "Барето", а към края и "Килапаюн" и "Лос Рупай" – с тях ще се върнем към традициите на Андите и прилежащите им територии.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор с Габриела Калоянова и Лилия Жекова по повод концерт на камерен ансамбъл "Силуети" на 10 май.
• През месец май във всяко предаване звучи българско произведение. Днес произведението е от Лазар Николов – Струнен квартет №3.
• Композитор на месеца: творчеството на Исанг Юн.
• Филмова музика: Саундтракът към "Опенхаймер" с режисьор Кристофър Нолън и композитор Лудвиг Горансон.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Пътешествие из съвременните балкански литератури – два паралелни разговора с писателите Андрея Расучану (Румъния) и Григор Бануши (Албания).
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Предпоследна част от сагата за Кийт Джарет с концерта му в Стокхолм 1989. Втора част от мини-поредицата с италиански джазмени, ред е на тромпета на Фабрицио Боссо - от Неапол до Чик Кърия. Парчето на Чик обаче се казва Сицилия.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25