Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергина Дворецка посреща с „Балада за птицата Феникс” своя юбилей

Радиожурналистката Гергина Дворецка, водеща на предаването „Европа без граници” отбелязва своя личен празник с поетичен сборник. „Балада за птицата Феникс” е нейният подарък за слушателите и читателите й.

Това е книга със стихове, но и албум със спомени, в който авторката - вярна на своя темперамент - не се обръща назад.
Посоката е подсказана от заглавието на стихосбирката, която ще бъде представена пред публика в Книжен център „Гринуич” на 6 февруари.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Импасто и текстурна живопис от Румен Кожухаров

Румен Кожухаров представя самостоятелна изложба "Импасто и текстурна живопис" в книжарница-галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа". Импасто живописната техника, която използва авторът е подбрана поради възможността за свободна трактовка на формата и създаване на разнообразни мазки и усещания за материалност. Авторът използва богатството от възможности, които..

публикувано на 23.02.24 в 08:35

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09