Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще лежим ли в затвора за нерегистрирани стари семейни вещи

Новината е, че можете да попаднете за няколко години в затвора, ако не регистрирате „културните ценности”, които притежавате. Не дай Боже, да колекционирате порцеланови фигурки, да обичате книгите с пожълтели страници и кожени корици или в библиотеката си да пазите първите издания на отдавна починали автори... (Повече чуйте в звуковия файл)
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Драгнев: Преди да започне да мисли, ученикът трябва да има върху какво

Какъв е интересът към изучаването на класическите езици у нас? Могат ли да се изучават свободно, къде намират приложение и как помагат във всекидневието? Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Драгнев , млад учител по латински език. Той е завършил НГДЕК, в момента е докторант по старогръцка литература в СУ “Климент Охридски“. Преподава..

обновено на 19.10.21 в 13:10

Платформа свързва учениците с най-добрите учители от всяка част на страната

Георги Кирилов и Даниел Туечки са млади предприемачи, които неотдавна са били част от образователната система у нас. От много време имат идея да създадат онлайн платформа в полза на учители и ученици, но едва по време на пандемията откриват липсващата частица от пъзела. След обстойно проучване сред над 400 ученици и учители за..

публикувано на 19.10.21 в 13:05

„Невиждан театър“ – когато незрящите отказват да бъдат невидими

Когато незрящите отказват да бъдат невидими, на помощ идва изкуството. Оказва се, че въпреки трудностите те могат да изразяват себе си в рамките на сценичните изкуства и дори да боравят със сянката, създавайки живи образи за публиката с помощта на телата си. "Невиждан театър" се нарича трупата по театър за незрящи, основана от проф. Велимир..

публикувано на 19.10.21 в 10:55
Д-р Диян Ганев с наградата

Диян Ганев - какво е да си млад лекар в България

На 19 октомври честваме професионалния празник на българския лекар – денят на Свети Иван Рилски Чудотворец, небесен покровител на българския народ. Денят се чества от 1996 година. Тогава Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Диян Ганев е студент на годината за 2020 г. Тази пролет беше избран за..

публикувано на 19.10.21 в 10:54
1200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с рака на гърдата.

1200 розови балона в памет на жените, загубили битката с рака на гърдата

Днес е Международният ден за борба с рака на гърдата. 1200 розови балона ще изпълнят небето над София в 13.00 часа в памет на жените, загубили битката с болестта. Събитието е част от информационната и профилактична кампания на ПСАГБАЛ "Света София", която се провежда традиционно през октомври, съвместно със Столична община...

публикувано на 19.10.21 в 09:09