Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще лежим ли в затвора за нерегистрирани стари семейни вещи

Новината е, че можете да попаднете за няколко години в затвора, ако не регистрирате „културните ценности”, които притежавате. Не дай Боже, да колекционирате порцеланови фигурки, да обичате книгите с пожълтели страници и кожени корици или в библиотеката си да пазите първите издания на отдавна починали автори... (Повече чуйте в звуковия файл)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ни се отразява независимостта на България

Независимостта на България е исторически, идентификационен и културо-определящ акт. Как днес обаче бихме могли да мислим понятието "Независимост на България"? Какви са отношенията между представата ни за независимост и желанието ни да бъдем част от големи и важни съюзи между държави, като НАТО и ЕС? Независимостта обсъждаме с историците -..

публикувано на 22.09.24 в 13:40

Кози и ноти

Ангел и Теменуга Ангелови са учители в Казанлък – той по музика, и също така изпълнител на народна музика, а тя преподава английски. От години семейството отглежда стадо кози, а от по-скоро продукцията се преработва в сирене, кашкавал, катък и кисело мляко в малка мандра в близост до обора. За Ангел Ангелов, който участва в съвместни проекти с..

публикувано на 22.09.24 в 12:25

Трудът благословен от Бога и независимостта

Осъществяването на необикновения риболов, за който се говори в евангелското четиво, в 1-та неделя след Кръстовден се показва, че съдбата на всеки човек, от простия рибар до великия цар, е в ръцете на Бога. Там, където се изчерпват човешките възможности, се открива безкрайният простор на Божието могъщество. Случилото се със Симон става понякога и със..

публикувано на 22.09.24 в 09:20

Фестивалът "Улица Хмел" или още нещо за бирата

Фестивалът на българската крафт бира "Улица Хмел", ще се проведе следващият уикенд – 27-29 септември, до НДК в столицата и за втора поредна година ще събере над 20 местни български пивоварни. Посетителите на феста ще могат да се насладят на огромното разнообразие от различни стилове бира – съвременни и традиционни, както и ще могат да си  побъбрят с..

обновено на 21.09.24 в 10:44
Милена Якимова

Кой иска да ни каже, че демокрацията е смешка

Фондацията за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ) представи резултат от новото си проучване за 2024 година. Какви са промените в поведението на "Машината"  от "сайтове - гъби" и защо започнаха да трият съдържание с проруска пропаганда, както и какво се случи, след като г-н Делян Пеевски  сезира прокуратурата срещу "Машината",..

публикувано на 21.09.24 в 08:50