Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуството в помощ на екологията и обществото

Удивлението от съвършения порядък на пчелното семейство и тревогата породена от намаляващата пчелна популация откриваме в изложбата пейзажи "Те все още са тук..." на Иван Костолов в галерия Credo Bonum
Снимка: Credo Bonum

Ставаме ли по-чувствителни към решаването на екологичната проблеми в България и как кино творците, художниците и артистите помагат за преодоляването на съвременните кризи. И още: как посланията им вълнуват, окуражават и вдъхновяват хората по целия свят. Тези теми ще бъдат дискутирани по време на предстоящата конференция "Изкуството като посредник между екологията и обществото" в галерия Credo Bonum в София. Идеята е на групата CBC (Creative Bar Curators), която започна като кураторска инициатива и откликва на търсенията на новото поколение активисти в съвременната ни култура. Събитието е част от проекта под същото мото на CBC и се осъществява с подкрепата на наградата "Гауденц Б Руф".
По време на конференцията ще бъде показана и специална селекция на филми от поредицатa „Платформа зелено видео” на автори от цял свят. Проектът включва и изложбите "Те все още са тук...", посветена на проблема за изчезването на пчелите на Иван Костолов и „Семеен портрет“ на Красимир Костов, който заснема серия портрети и пейзажи в село Езерец.
Артистичната среща с участието на художници, творци от киното, театъра и други изкуства, еколози и природозащитници ще започне на 7 февруари в Credo Bonum.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20-а Национална среща-семинар на CIOFF има в София на 15 май

Националната секция на CIOFF кани ръководителите на фолклорни ансамбли и фестивални директори да се включат в 20-ата Национална среща-семинар в София на 15 май – каза за „Артефир“ Емил Павлов – председател за България на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Тази среща се..

публикувано на 12.05.21 в 15:58

Нужната работилница

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се..

обновено на 12.05.21 в 14:27
Петя Ангелова

Актрисата Петя Ангелова: Като стъпиш на сцената, после не можеш да си тръгнеш

„В актьорската професия ме държи любовта към изкуството, в частност – към театъра. Професията е много трудна, няма какво да се лъжем. Но е прекрасна и не бих я заменила с нищо друго. Защото тя може да те срещне с наистина изключителни хора, изключителни истории – нещо, което може само да те обогати и да те развие. Всяка една среща е трамплин към..

публикувано на 12.05.21 в 14:05

Радостта от преподаването

В книгата на Кристоф Вихерт "Радостта от преподаването" Валдорфският метод е представен като „педагогика на отворените врати“. Без поучения и принуди, с основен акцент върху външните и вътрешните страни на училищния живот. Наблюденията на Вихерт приличат на познавателно пътешествие. Авторът превежда читателите през многобройни педагогически и..

публикувано на 12.05.21 в 12:05
Михаела Калинкович

Живот с вкус на щастие

Книгата „Живот с вкус на щастие“ е първа от поредица, посветена на вкуса на живота на консултанта по личностно развитие Михаела Калинкович. Авторката разказва с топлота, вдъхновение и любов за своята лична трансформация и сбъднатите желания и реализирани идеи в продължение на седем години по пътя на личностната промяна. „Живот с вкус..

публикувано на 12.05.21 в 10:31