Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева обра овациите на бала в Земперопер - Дрезден

Балът в Земперопер - Дрезден
Снимка: Semperoper

На 7 февруари в Дрезден се проведе годишният бал в Операта, превърнал се в едно от най-очакваните бляскави събития в германското светско общество. Една от най-ярките звезди на бала тази година беше българската оперна дива Соня Йончева, която изпълни две арии, а лекотата на изпълненията и красотата й бяха оценени с бурни аплаузи.

Земперопер е сред най-престижните оперни театри в Европа, кръстен на архитекта, който построява невероятно красивата сграда през 1841 г. Въпреки препятствията през годините, в нея са се състояли премиерите на много оперни заглавия, включително на опери от Рихард Вагнер и Рихард Щраус.

Балът в Земперопер - Дрезден се проведе за девети път. По традиция на него присъстват много известни личности от политиката, обществения живот и изкуството. Събитието е съпроводено и с връчването на специален медал, наречен на Свети Георги - в чест на битката му срещу злото и посвещението на добри дела. Носители на медала през годините са прочути личности, сред които диригентът Курт Мазур, тенорът Хосе Карерас, актьорите Орнела Мути и сър Роджър Мур, руският президент Владимир Путин и др. 

Дрезденския медал "Свети Георги" за 2014-та получиха президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, Катрин Деньов, шведската кралица Силвия, Томас Готшалс, Удо Юргенс и гражданите на Дрезден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14