Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Александър Кръстев


Преди 135 години, на 1-ви февруари е роден изтъкнатият музикант Александър Кръстев - композитор, диригент, музикален критик и обществен деец, свързал живота си с град Варна. Той има огромен принос в изграждането на основите на българската професионална музика след Освобождението, но за съжаление делото му е потънало в забрава.

Кръстев живее във Варна от 1907 година и участва активно в създаването на повечето музикални институции там - по негова инициатива е създадено Музикалното училище, ръководи артистичния съвет към Общинската опера, дирижира всички варненски хорове по онова време. Той е един от създателите и на Варненските музикални тържества, прераснали по-късно в най-стария фестивал в Европа - "Варненско лято".

Александър Кръстев е първият директор на Варненското радио.

Чуйте разказа на дъщерята на Кръстев, съхранен в Златния фонд на БНР и най.популярната му творба - маршът "О, Добруджански край", записан през 1926 година под диригентството на Маестро Георги Атанасов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14