Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ателие за традиционни родопски мартеници отваря врати в Смолян

Ателие за изработване на традиционни родопски мартеници отваря врати в Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян. В навечерието на първи март специалистите от музея ще запознават посетителите с обичаите, свързани с този празник.

Тинка Белегова, уредник в смолянския музей, разказва: Много легенди и предания за Баба Марта са достигнали до наши дни. За тях ние разказваме в нашето ателие по време на работа, а освен това участниците в самото ателие се запознават също с разнообразните обредни практики и забрани, с магическите предсказания и вярвания, които са характерни за този красив пролетен празник 1-ви март. Запознават се също с обичаите около самия празник. Най-интересното е изработването и закичването с мартеница, която още се нарича байница, мартинка, кичилка, гадалушка. Ние запознаваме участниците с какви материали се изработва тази мартеница и специално в Родопите, кога се изработва, от кого, кого закичваме с нея, значението на самата мартеница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14