Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контратенорът Бежун Мета с нов албум

Акцент в класациите на френските музикални списания този месец са новите албуми на известни контратенори. Сред тях е компактдискът със заглавие "Какво чисто небе" на Бежун Мета. Съпроводът е на Академията за старинна музика Берлин под диригентството на големия специалист именно в тази област Рене Якобс, което още повече повишава стойността на новия запис. Подборът на ариите също е много интересен. Композирани са в средата на 18-и век - между 1762-ра и 1772-ра г. специално за прочути кастрати певци. За Гаетано Гуадани са написани ариите от операта "Орфей и Евридика" от Глук. Той е и първият изпълнител на партията на Орфей. За Гуадани са написани и ариите от оперите "Триумфът на Клелиа" от Хасе, "Ифигения в Таврида" на Траета и "Артаксеркс" от сина на Бах Йохан Кристиан. Останалите 4 арии в СD са от Моцарт и са посветени на кастратите Анджело Монани, Николо Режинели и Джузепе Чиконян.

Критиката откликна възторжено на албума "Какво чисто небе".

Тези рядко изпълнявани арии едва ли биха могли да намерят по-точен и по-силен изпълнител. Няма да говорим за респектиращите качества на Бежун Мета (прав тон, но изваяни фрази) и на Академията за старинна музика Берлин, но можем да се възхищаваме на това как дишат заедно, имат един и същи стил, една и съща любов към нюансите, пише Филип Вентурини в Classica.

Бежун Мета е роден в САЩ. На 14 г. издава първия си албум "Бежун". В пубертета губи гласа си и изучава виолончело. Благодарение на Мерилин Хорн, която е близка на семейството, започва втора кариера под нейно ръководство, подготвя женските роли от оперите на Хендел. Дебютът му е в Ню Йорк Сити опера в "Партенопа" от Хендел с ролята на Арминдо. Днес има голяма международна кариера. Много амбициозен и упорит - работи по 6 часа на ден и постига невероятна вокална техника, изявява се в роли на кастрат алт.

Ние сме гласове, вдъхновени от миналото, родени днес за репертоара на утрешния ден, споделя Бежун Мета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14