Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Хименес Карерас дирижира отново Софийската филхармония

Давид Хименес
Снимка: личен архив

Маестрото от Барселона вече е идвал у нас през 2012-а за коледния галаконцерт на големия Хосе Карерас, който гласува доверие на племенника си доста често. Сега, обаче, в центъра на вниманието ни е талантът на Давид Хименес като индивидуалност в изцяло симфонична програма - с увертюрата "Кориолан" от Бетовен, Втория клавирен концерт от Шопен със солист блестящият български пианист Людмил Ангелов и Симфония №5 от Чайковски. 

Тук, в София, откривам много ентусиазиран и отзивчив оркестър. Работим много и съм много доволен. Разликата между единия и другия концерт е много голяма. Първо - програмите, в един галаконцерт има, разбира се, няколко увертюри и оркестрови пиеси, които трябва да издирижирам, но истинският акцент е върху звездата, в случая маестро Карерас и неговия репертоар. Сега имаме симфоничен репертоар и в центъра на вниманието сме оркестърът и аз. И Людмил Ангелов, който е чудесен пианист. Не съм работил с него преди, но смятам, че е голям музикант. А за мен голяма разлика имат и залите, защото галаконцертът на Хосе Карерас беше в НДК, с озвучаване, а тук, в зала "България", има естествена акустика и е, разбира се, много по-приятно, сподели маестро Хименес, който е бил на най-престижните световни сцени, сред които Миланската Скала, Ковънт Гардън, Роял Албърт хол - Лондон, Карнеги хол - Ню Йорк, със солисти като Монсерат Кабайе, Йо-Йо Ма, Антонио Менесес.

Концертът на Софийската филхармония под диригентството на Давид Хименес е на 27-и февруари от 19 часа в зала "България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14