Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопският драматичен театър започва работа след близо тригодишно спиране

Снимка: Радио Пловдив

Правителството прие постановление за преобразуване на държавни културни институти и за създаване на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" с бюджет към министъра на културата. Постановлението ревизира сливането на драматични и куклени театри в страната на териториален принцип.

Театърът в Смолян беше преобразуван през 2010 г. чрез вливане в ДТ "Масалитинов" - Пловдив. Впоследствие целият състав на трупата е съкратен и в региона не се извършва никаква театрална дейност. Директорът на театъра Адриан Петров коментира:

Днес е първата крачка – най-важната – това, че е прието вече постановлението за създаване на нов Родопски драматичен театър. Естествено, сега следват техническите подробности. Първо трябва да бъде обнародвано това решение в Държавен вестник, след което Министерството на културата да разкрие какви са плановете, идеите, дали ще стартираме още в началото на месец април, или примерно ще се оставят нещата да започне активна работа от 1 септември, когато е нормално да се открие театралния сезон. Нека да ни очакват, ние идваме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14