Само за последната година фермерите, които произвеждат биопродукти, са се увеличили с близо 50%. Потребителите обаче трябва да бъдат внимателни, защото проверките показват, че на пазара с етикет "био" се продават и храни, които не отговарят на изискванията, предупреждават експертите.
Броят на хората, които се занимават с биоземеделие, е нараснал от 2016 през 2012-а година до 3160 през 2013-а година, а площите са се увеличили почти двойно - от 40 на 79 хка.
По-голямата част от биопродуктите се изнасят за чужди пазари. Цените им са значително по-високи. Не всичко, предлагано като "био" на българския пазар, обаче е такова. Директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов даде пример отпреди няколко дни.
Ние възбранихме 50 тона млечни продукти на фирма, която в заглавието си носи думата "био". Забранихме ги за това, защото фирмата не разполага с хладилни съоръжения, а произвежда и продава млечни продукти. В този смисъл искам да кажа, че понякога със заглавието "био" се спекулира, обясни Моллов.
Според него въпросът с компетенциите по контрола и сертификацията на биохраните у нас все още е дискусионен.
Първите биопроизводители в България, които са започнали дейността си преди пет години, ще бъдат лишени от субсидии през 2014-а година. Това е регламентирано в наредба на земеделското министерство, която излезе днес в Държавен вестник. Асоциациите на..
Тази година Венцислав Диков представи свои картини в Япония, Токио, под наслов "Институт за невъзможни неща", в галерия "Сан-Ай". Това е неговото трето..
Третото събитие от новата поредица "По следите на изгубената поезия" в Литературния клуб на Столична библиотека е на 18 декември от 18:30 ч. Поредицата се..
Учените и лекарите твърдят, че кожата е най-големият човешки орган. Какво означава това в грижата и лечението на най-честите кожни тумори? – това бе..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg