Само за последната година фермерите, които произвеждат биопродукти, са се увеличили с близо 50%. Потребителите обаче трябва да бъдат внимателни, защото проверките показват, че на пазара с етикет "био" се продават и храни, които не отговарят на изискванията, предупреждават експертите.
Броят на хората, които се занимават с биоземеделие, е нараснал от 2016 през 2012-а година до 3160 през 2013-а година, а площите са се увеличили почти двойно - от 40 на 79 хка.
По-голямата част от биопродуктите се изнасят за чужди пазари. Цените им са значително по-високи. Не всичко, предлагано като "био" на българския пазар, обаче е такова. Директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов даде пример отпреди няколко дни.
Ние възбранихме 50 тона млечни продукти на фирма, която в заглавието си носи думата "био". Забранихме ги за това, защото фирмата не разполага с хладилни съоръжения, а произвежда и продава млечни продукти. В този смисъл искам да кажа, че понякога със заглавието "био" се спекулира, обясни Моллов.
Според него въпросът с компетенциите по контрола и сертификацията на биохраните у нас все още е дискусионен.
Първите биопроизводители в България, които са започнали дейността си преди пет години, ще бъдат лишени от субсидии през 2014-а година. Това е регламентирано в наредба на земеделското министерство, която излезе днес в Държавен вестник. Асоциациите на..
Катерина Тумбалова е носител на именната стипендия "Академик Ростислав Каишев" за "Постижения в овладяването на химията и химичните технологии". Тя е..
В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка..
Стартира кампанията "681 Причини", която ще се проведе през месеците август и септември, с цел да насърчи местните жители и туристи да открият културното..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg