Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският квартет "Казалс" с първи концерт у нас

| обновено на 08.04.14 в 16:06
Квартет "Казалс"

Наричат "Казалс" "квартет на новото хилядолетие". Музикантите са възпитаници на престижното висше училище "Кралица София" в Мадрид и са приемани радушно на всички най-важни сцени по света, като Карнеги хол - Ню Йорк, Уигмор хол - Лондон, Берлинската филхармония, Музикферайн - Виена и още много други.

Наречен на големия виолончелист Пабло Казалс, квартетът е в състав: Вера Мартинес Мехнер и Абел Томас (цигулка), Джонатан Браун (виола) и Арнау Томас (виолончело). Двамата цигулари разменят ролите си на първа и втора цигулка, което е голяма рядкост при квартетистите.

"Казалс" квартет има многобройни награди, сред които са победите на конкурса в Лондон през 2000-ата г. и на конкурса "Йоханес Брамс" през 2002-ра.

Концертът на 8-и април от 19.30 часа в столичната зала "България" е част от Европейския музикален фестивал, събитие в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата през 2019-а г., което се организира със съдействието на посолството на Испания, Министерството на културата и Столичната община.

В програмата ще звучи музика от Моцарт, Лигети и Брамс.

Чуйте интервюто на Георги Митов - ГеМи с цигуларката Вера Мартинес Мехнер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14