Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха Международните оперни награди 2014

Както подобава на оперния свят, церемонията в Лондон бе бляскава. На 7 април 2014 г. бяха раздадени за втори път Международните оперни награди, които са под патронажа на големи звезди като сър Томас Алън, дейм Джанет Бейкър, Мирела Френи, сър Джон Томлинсън и Пласидо Доминго.

Журито, съставено от уважавани критици и оперни мениджъри, определи победителите в 22 категории. С най-голям интерес се очакваха, разбира се, певец и певица на годината - тази година това са Диана Дамрау и Стюарт Скелтън.

Сред диригентите на оперната сцена е предпочетен Кирил Петренко, а като режисьор - Бари Коски. И още: нова продукция на годината стана "Норма" от Белини на Залцбургския фестивал, наградени са Цюрихската опера като оперна компания на годината, фестивалът Екс-ан-Прованс и Байройтският фестивал.

За запис на цяла опера най-високо е оценен Чикагският симфоничен оркестър за "Отело", а за оперен рецитал - албумът "Скритият Хендел" на Ан Халенберг.

Наградата на публиката печели тенорът Йозеф Калея, а за цялостно творчество е отличен прочутият оперен директор и мениджър Жерар Мортие, починал само преди месец на 70-годишна възраст. 

"Млад певец на годината" стана мецосопранът Джейми Бартън.

На церемонията пяха Стюарт Скелтън, Дънкан Рок, Сузана Гаспър и Фиби Хейнс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14