Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно излъчване на операта „Андре Шение“ на Умберто Джордано, спектакъл на Метрополитън опера - 12 април, от 20.00 часа, програма "Христо Ботев"

Марсело Алварес като Андре Шение на сцената на Метрополитън
След силното им партньорство в „Трубадур“ Марсело Алварес и Патриция Рейсет ще си партнират в мелодраматичната история на Джордано „Андре Шение“. Страстен разказ за злополучната любов на един смел поет и аристократична дама  на фона на събитията на Френската революция. Това е новата постановка на Метрополитън опера, която ще излъчим директно тази събота. На диригентския пулт отново е Джанандреа Нозеда, под чието ръководство чухме чудесния съвременен прочит на „Княз Игор“ на Бородин. А сега той ще дирижира чудесния веристичен опус на Джордано.



Андре Шение, поет (тенор) – Марсело Алварес
графиня ди Куани (мецосопран)  - Маргарет Латимор
Мадалена, нейна дъщеря (сопран) – Патриша Рейсет
Берси, прислужница-мулатка (мецосопран) – Дженифър Джонсън Кано
Карло Жерар, слуга (баритон)  - Желко Лучич
Флевил, аристократ (баритон) – Джон Муур
Руше, художник, приятел на Шение (бас)
Матийо, сервитьор (бас)  - Роберт Помаков
Мадлон, възрастна жена (мецосопран) – Олеся Петрова
Шмидт, тъмничар (баритон) – Дейвид Крауфорд
Дюма, президент на революционния трибунал (баритон) – Джеймс Къртни
Хор и оркестър на Метрополитън опера, Ню Йорк
Диригент Джанадреа Нозеда


Съдържание на операта "Андре Шение"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05