Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на Петър Увалиев е новата съвместна рубрика на програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев"

Българинът, който 50 години изпращаше от Лондон до България "думи по вятъра" се завръща с гласа си в ефира на БНР.  Веднъж месечно, в продължение на шест месеца до началото на 2015 година ще чуваме фразата, с която той десетилетия започваше предаванията си от ББС - Лондон:  "Пред микрофона е Петър Увалиев..."

Определят Петър Увалиев така: "интелектуалецът, за когото българското не беше занаят, беше му инат." Той е емигрантът, който вярваше, че България и Европа са неделими.

Новата рубрика започва да се излъчва на 21 май 2014г. в предаването "Хоризонт до обед" с автор Ирина Недева. В същия ден рубриката ще се повтори и по програма "Христо Ботев", а в следващия месец рубриката ще бъде направена от Александър Михайлов и съответно - първо ще се излъчи в ефира на програма "Христо Ботев", а след това и на вълните на "Хоризонт". Аудио архивът от ББС - Лондон и Златния фонд на БНР ще възкресят спомена за големия български интелектуалец емигрант, а авторите Ирина Недева и Александър Михайлов ще търсят резонанса на отминалата епоха в съвременността и днешното време.

На 12 януари 2015 г. се навършват 100 години от рождението на Петър Увалиев (познат и като Пиер Рув) -  майстор на българското слово, незабравим глас в радио-ефира, изкуствовед, учен, филмов творец, един от най-влиятелните български емигранти-интелектуалци през 20 век.

Българското национално радио започва тази съвместна рубрика между програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев" заедно фондация „Увалиеви” с покана да си спомним за Петър Увалиев и  да предадем посланията му на идните поколения.

Можете за участвате и Вие - споделете спомени, изпратете писма, снимки или други документи, свързани с Петър Увалиев, ако имате такива във вашите семейни архиви, на е-мейл адрес: uvaliev@bnr.bg или по пощата до БНР, бул. Драган Цанков 4, София 1040 за рубриката "100 години от рождението на Петър Увалиев" или до авторите: Ирина Недева /програма "Хоризонт"/ и Александър Михайлов /програма Христо Ботев/.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14