Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жоржета Чакърова: Никога не съм била суетна, много съм критична към себе си и това ми помогна в живота

Актрисата Жоржета Чакърова
Снимка: Георги Бангиев
Тя е една чудесна актриса, една от най-добрите в Народния театър. В нея има нещо странно и необичайно, което е и силно въздействащо на публиката. С тези думи на театроведа Антония Каракостова посрещнахме в студиото на "Нощен Хоризонт" актрисата Жоржета Чакърова. Тя е перфекционист в работата. Иска всичко да е както трябва. Взискателна е към себе си и към колегите. Добрите резултати е постигала винаги с усилена работа. А трудът на актьора е много, много тежък. Танца си в ролята на Пилар от постановката "Почивка в Арко Ирис" репетира почти 4 месеца. "Хроника на чувствата" на режисьора Любомир Шарланджиев, "Трудна любов" на Иван Андонов, "Мъже в командировка" на Гриша Островски и Тодор Стоянов, "Гибелта на Александър Велики" на режисьора Владислав Икономов, "Човекът от Ла Манча" на режисьора Гриша Островски - това са само част от ролите, които са едно успешно начало на актьорската ѝ кариера. През 1973 г. Жоржета Чакърова е отличена с наградата на София за ролята си в пиесата „Двубой“ от Иван Вазов. През 1978 г. получава наградата на Съюза на артистите за най-добра женска роля за ролята на Нели от пиесата на Достоевски "Унижените и оскърбените. Кой я насочва към театъра? Сама тръгва към това изкуство. Първата година, когато кандидатства във ВИТИЗ, не я приемат. И тя записва "ориенталистика" в СУ. Но и там продължава да рецитира и играе. Група студенти създават комитет, който подписва декларация, че тази студентка не е за СУ, а за ВИТИЗ. Но къде е внесен този документ - не е ясно. На следващата година я приемат в Театралната академия. В това издание на "Нощен Хоризонт" слушателите научиха и как Жоржета Чакърова попада в едно "разследване" на Партията (става дума за БКП) заради участието си в един театрален спектакъл в апартамента на Вили Цанков. И как за малко това не преобръща живота ѝ. Нейният девиз от малка е: "Всяко зло за добро". Жоржета Чакърова никога не крие годините си и това, че нейна дъщеря е Александра Гюзелева - Шани. В живота не понася простотията. Днес Жоржета Чакърова жадува за истински театър. И иска да играе - една роля, малка...









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14