Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и американци представят заедно най-новата творба на Георги Андреев

Георги Андреев
Снимка: wikipedia.org

Българското национално радио е медиен партньор на Varna International в поредния й концертен сезон - компанията e организатор на събития с участието на български и американски изпълнители. Акцент в афишите й е хоровата и кантатно-ораториалната музика.

Началото за 2014-а е поставено с престижно участие на Пловдивската филхармония в голямата зала на Музикферайн - Виена на 6 май, когато е изпълнена творбата на Антонин Дворжак "Стабат матер". Партньори на българските оркестранти са хористи от щата Аризона, САЩ.

През следващите два месеца компанията продуцира единадесет мащабни концерта в девет града на пет държави - Австрия, Чехия, България, Турция и Великобритания.

В България ще бъдат представени световната премиера на ”Сълза от роза” - най-новата творба на композитора Георги Андреев, по текст на Скот Кеърнс, както и Немски реквием от Йоханес Брамс.

Концертите в България: в София на 30 май в Зала „България”, в Пловдив - на 2 юни в Концертна Зала - Пловдив, във Варна - на 4 юни във Фестивален и конгресен център - Варна. Те ще бъдат под диригентството на д-р Едит Копли. В тях ще участват различни оркестри и хорове, включително хоровете от Аризона, САЩ Shrine of the Ages и Master  Chorale  of  Flagstaff, Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, хор  ”Космически гласове” с диригент Ваня Монева, оркестърът  на Държавна опера - Пловдив, оркестърът  на Държавна опера - Варна.

Чуйте подробности в интервюто с Калин Чонев - основател и ръководител на Varna International.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14