Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дон Жуан" в Русе

Една от най-красивите моцартови опери ще оживее на сцената на Русенската опера на 6-и юни от 19.00 часа. 

"Най-великата творба за всички времена" – това е категоричната оценка на гениалните композитори Росини, Гуно и Вагнер за творбата на "чудото" Моцарт. Написана като комична опера, "Дон Жуан" се възприема с лекота, от нея струи настроение и ненатрапчив хумор, но провокира със своята житейска мъдрост и завладяваща драматургия.

Режисьор на новата постановка на операта ”Дон Жуан” е Огнян Драганов, който ще представи преди всичко един раздвижен, забавен и динамичен спектакъл. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Софийската филхармония Мартин Пантелеев, за когото това заглавие е много специално и любимо. В ролята на Дон Жуан ще се представи Делян Славов. Вера Гиргинова и Деян Вачков ще видим в ролите на Дона Анна и Лепорело. Участват още великолепните солисти на Русенската опера Пламен Бейков, Николай Моцов, Владислава Гарвалова, Стоян Стоянджов, Даниела Караиванова, оркестър на Държавна опера - Русе и хор “Дунавски звуци“. Хормайстор - Стелияна Димитрова.

Със спектакъла на Русенската опера "Дон Жуан" ще се открие Десетото юбилейно издание на музикалния фестивал "Моцартови празници" в Правец през август.

Чуйте подробности за подготовката в интервюто с диригента Мартин Пантелеев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14