Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капаните на морето през лятото

И как да станем спасители?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Мнозина вече стягат куфарите – по морето сега е най-евтино и празно и особено примамливо. Поне за почивните дни – виждаме снимките на пълните плажове от миналата събота и неделя. Българинът стана особено мобилен в последните години, като няма време и пари за дълга почивка, грабва багажа и децата и се опъва за два дни на плажа.

Предстои ни един на пръв поглед познат разговор, но след нелепите инциденти от миналото лято си вадим извода, че българинът нехае за много от опасностите във водата. От друга страна, все по-малко са добре плуващите млади хора – къде ли да се научат да плуват добре?

Има и перманентен недостиг на спасители. Ако искате да станете такъв – какво трябва да направите? Какви са условията, при които работят водните спасители? И какво е заплащането? За всичко това разговаряхме с доц. Стоян Андонов, председател на Националната водноспасителна служба и преподавател в Националната спортна академия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турнето на Б.Т.Р. вече е на родна земя

публикувано на 12.08.24 в 11:14

Стара Загора отбелязва Международния ден на младежта с изложение и концерт

Международният ден на младежта, който се отбелязва на 12 август, е значимо събитие, посветено на проблемите и участието на младите хора в глобалните инициативи. За първи път този ден е отбелязан през 2000 година, след като Генералната асамблея на ООН го обявява с резолюция на 17 декември 1999 г., по предложение на Всемирната конференция на..

публикувано на 12.08.24 в 10:49

Български учени изследват устойчивостта на зеленчуците към промените в климата

NatGenCrop е български научен проект , който се реализира от Изследователския Център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив. Целта му е подобряване на хранителните свойства на зеленчуците и устойчивостта им към климатичните промени. За проекта, който може да допринесе за развитието на земеделието у нас и да повиши нивото на..

публикувано на 12.08.24 в 10:48

Български поглед към Канада: Как фотообективът разкрива "далечната и близка" земя

Вера Гигова живее и работи в Канада вече 22 години, като през това време активно се ангажира с развитието на българската културна общност там. Преди около година, заедно с две свои сънароднички, тя създава фондацията "ЕлАрте" за културен обмен. На 6 август 2024 г. фондация "ЕлАрте" организира откриването на изложбата "Канада – далечна и близка"..

обновено на 12.08.24 в 10:45

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15