Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян започва третото издание на „Родопи фест“

Снимка: БГНЕС
Започва третото издание на "Родопи фест", в което са включени 1350 участници на възраст от 3 до 83 години. Откриването на феста съвпада с празника на Смолян - 18-и юни. На тази дата през 1960-а година е подписан указ за сливането на трите селища Смолян, Райково и Устово в единен град.

Културното събитие стартира през 2012-а година по проект на община Смолян, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013 година". Проявите започват с детско шоу, в което ще бъдат пресъздадени Орфееви приказки. Официалното откриване на "Родопи фест" ще бъде с концерт "Орфеева лира". Два дни са посветени на младежката градска култура "Стрийт енерджи" - графити конкурс, ателиета по брейк и хип-хоп танци, брейк-денс и бийтбокс пърформанс, диджей парти.

Младите актьори от театралната школа "Юлия Огнянова" и от младежкия театър "Ирис" ще представят откъси от "Забравените от небето" и "Женско царство" във вечерта на родопските говори. В последните два дни под мотото "Родопейци" ще се надпяват и надиграват самодейците от 20 читалища в общината, които ще се обединят в Орфеевото хоро.

Обявеният фотоконкурс отправя предизвикателство към фотографите да запечатват със своите камери най-атрактивните моменти от всички прояви.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14