Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 години от рождението на Юлия Винер

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В съботната оперна вечер националната програма „Христо Ботев” припомня името на Юлия Винер - едно от най-ярките явления в историята на българската музикална култура. Още преди около три десетилетия я нарекоха „епоха в българския оперен театър”, тъй че гласът й отдавна е част от родната „оперна митология”. Свикнали сме да слушаме легенди за знаменитото съзвездие български оперни корифеи от втората половина на ХХ век: Димитър Узунов, Никола Николов, Любомир Бодуров, Стоян Попов, Надя Афеян, Катя Попова, Лиляна Барева... списъкът е дълъг, а нейната звезда сияе с непомръкващ блясък - като изумителните й изпълнения, които и днес звучат толкова убедително и ярко, колкото и през 1950, 1967 или 1988. Юлия Винер бе изключителен творец и невероятно атрактивна личност, преизпълнена с положителни емоции. Не случайно на финала на едно доста дълго и изчерпателно интервю, което направих в дома й малко преди 70-ия й рожден ден, тя спокойно и простичко заяви: „Аз съм доволна от своя живот, аз съм доволна от своя живот... Е, може да е имало удачи, неудачи, всичко друго, но... аз съм доволна, защото на никого лошо не съм направила. Аз поне не съм! Че са ми правили – то е друг въпрос... Да падне на техните души...”. Юлия Винер. Един голям артист, един смислен, дълбок, творчески, ярък, ненапразно изживян живот.

В оперната вечер ще прозвучат изпълнения на Юлия Винер, както и части от спектакли с нейно участие, запазени в Златния фонд на БНР, сред които:
Седма картина на „Трубадур” от Верди, премиера на Софийската опера от 28 юни 1967 година с диригент Борис Хинчев, в ролята на Граф ди Луна - Стоян Попов;
Фрагмент от първо действие на „Лоенгрин” от Вагнер, премиера на Софийската опера от 19 април 1968 година с диригент Асен Найденов, в ролите - Николай Стоилов, Стоян Попов, Любомир Бодуров, Надя Афеян, Сабин Марков;
„Либера ме” от Реквием на Верди – документален запис от 25 юни 1968 със Софийската филхармония и БХК „Светослав Обретенов”, дирижирани от Константин Илиев;
Цялостен запис на спектакъл на Софийската опера от 5 март 1959. Операта „Аида” от Верди, с диригент Асен Найденов.
В ролите участват:
Царят на Египет - Иван Масларов
Амнерис - Надя Афеян
Аида - Юлия Винер
Радамес - Димитър Узунов
Рамфис - Борис Игнатов Христов
Амонасро - Иван Хр. Попов
Вестител - Борис Богданов
Жрица - Серафима Динева

събота, 28 юни, от 20.00 часа




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30