Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в "Етър"-а проследява 50-годишната история на музея

Снимка: БГНЕС
Изложба на открито в Архитектурно-етнографския комплекс „Етър” проследява 50-годишната история от създаването на музея. Експозицията е наречена „Мечта, вградена в камък и дърво”.   

Мечтата на габровеца Лазар Донков за действащ музей на открито, „за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране”, както пише създателят на „Етър"-а,  е осъществена през месец септември 1964-та година.

На 50-годишната история на музея уредниците Величка Илиева и Росица Бинева посвещават изложба, която показва първите майстори, строителството на емблематични сгради, отбелязването на празниците от народния календар, възстановките, които допълнително оживяват музея, както и едни от най-интересните гостуващи изложби. Отбелязани са важни дати в историята на „Етър”-а, чиято експозиция разкрива архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово. На постерите с текст и снимки е представено най-мащабното събитие в музея - панаира на занаятите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14