Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазена марка "Радиотеатър": Летни нощи с панорама на Рей Бредбъри

БНР Новини
Рей Бредбъри
Снимка: Итън Пайнс за

„Само ако бяхме по-високи“ се казва едно от стихотворенията на Рей Дъглъс Бредбъри (1920-2012). Освен разкази, повести,  романи, пиеси и радиопиеси, които мнозина определят като научна фантастика, но самият автор споделя различно гледище, Бредбъри е писал и много поезия. В стихотворението се разказва за това колко вечна и вечно незадоволена е мечтата ни, на нас, човешките индивиди изобщо, да докоснем с ръка небето, да докоснем края на дрехата на бог, да докоснем с ръка съзвездия и галактики и в тази мечта като че ли се съдържа и идеята за безсмъртие.

Парадоксално Бредбъри за пръв път лети със самолет едва на 62-годишна възраст - с „Конкорд“ до Париж, където по това време е работил за френския Дисниленд.  Един астероид, открит през 1992 г., беше наречен в негова чест "9766 Bradbury".

Рей Дъглас Бредбъри e във фокуса на „Запазена марка Радиотеатър“ през тази седмица. На 28 юли, понеделник ще чуете „Вино от глухарчета“, във вторник, 29 юли, е драматизацията „Възпявам електрическото тяло“. Радиопиесата „Ливадата“ е в сряда, 30 юли, а в четвъртък и петък ще прозвучат двете части на романа „451 градуса по Фаренхайт“.

На 6 юни 2012 г., в официално изявление на пресслужбата на Белия дом президентът Барак Обама каза: "За много американци, новината за смъртта на Рей Бредбъри незабавно възкреси образи от творчеството му, отпечатани в съзнанието ни, често от най-ранна възраст. Неговият талант за разказване на истории оформи нашата култура и разшири нашия свят. Но Рей също така разбра, че въображението ни може да се използва и като инструмент за по-добро разбиране, като средство за промяна и израз на най-съкровените ни ценности. Няма съмнение, че Рей ще продължи да вдъхновява още много поколения с творчеството си, и нашите мисли и молитви са с неговото  семейство и приятелите му. "

„Вино от глухарчета“ е роман на Рей Бредбъри, издаден през 1957 г., събитията в който се случват през лятото на 1928 г. в измисления град Грийн Таун, Илинойс.  Заглавието се отнася до виното, направено от венчелистчета на  глухарче и други съставки, най-вече цитрусови плодове. Постановката на Радиотеатъра е от 1981 с участието на Леда Тасева, Рашко Младенов, Борис Арабов, Домна Ганева, Ганева, Хари Тороманов, Нина Стамова и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45