Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Бадев на 75 години

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: личен архив
Цигуларят проф. Георги Бадев с безспорния си авторитет предизвиква много варианти и възможности да се говори за него. Човек се чувства сякаш неудобно да го представи в спомените само на един или двама. Искаш да го видиш и усетиш в бавното разгръщане на събитията, преживяванията и случките, защото той самият е една епоха в цигулковото ни изкуство. Така неговият 75-годишен юбилей стана тема на две поредни предавания в Студио Музика.

В първото участва пианистката проф. Снежина Гълъбова, пианистка, с която Георги Бадев се появява на сцена още на 13 години през 1952 г. – на Второто общобългарско състезание за певци и инструменталисти, на което става лауреат. Снежина Гълъбова  свири с него през следващите 15 години и го съпътства в много важни за кариерата му моменти.


Във второто предаване спомените на цигуларката проф. Верка Стефанова продължават от този период нататък, когато Георги Бадев е всепризнат „бог на цигулката“ както тя си спомня, че е надписала снимката му като ученичка. Самата тя по-късно е в класа по цигулка на младия преподавател Георги Бадев. Стефанова разказва за работата му със студентите, за удоволствието да се музицира на сцена с Георги Бадев в концертите у нас и в чужбина, когато триумфалните му изяви са вече част от спомените й като оркестрант, концертмайстор в няколко от симфоничните ни оркестри.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 24.01.22 в 17:40

Пълен запис на концерта на радиосимфониците със солист Людмил Ангелов

Първият за тази година концерт на Симфоничния оркестър на БНР отвежда в необятния и прекрасен свят на руската музика. Под диригентството на Марк Кадин и под наслов „Руска зима“ на 21 януари в зала "България" прозвучаха две знакови творби от руската музикална класика: Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор от Сергей Рахманинов и Симфония №6 в..

публикувано на 24.01.22 в 16:17

Двама тенори едновременно на сцената в ролята на Отело от едноименната опера на Росини в Лиеж

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната белгийското правителство отново въведе ограничителни мерки в културния сектор.От началото на декември в оперните и концертни зали се допускат едва 200 зрители, след представяне на зелен сертификат и задължително носене на маска. При тези нови и трудни обстоятелства на 19 декември в Кралската..

публикувано на 24.01.22 в 08:45

Сто години от рождението на Жан-Пиер Рампал

Наричаха го „Човекът със златната флейта“ и това се дължеше не само на факта, че бе собственик на единствената флейта в света, изработена от чисто злато от велик френски майстор през 1869, но и на всички скъпоценни качества и достойнства, които притежаваше. Той беше първият музикант, извоювал в наше време авторитета на флейтата като солов инструмент...

публикувано на 23.01.22 в 08:05

Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ тази събота (22 януари от 20 часа) ще може да се докоснете до част от изкуството на великолепната българска певица Мариана Пенчева. Мариана Пенчева е родена на 17 януари през 1966 г. в Пловдив. Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в Музикалното училище в..

публикувано на 22.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР