Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Дария Симеонова: Театърът е приказка, ако не я обичаш нямаш място там

Актрисата Дария Симеонова
Снимка: Георги Бангиев

Тя обича да си краде мигове, обожава морето и тишината. Това е актрисата от театър „София” Дария Симеонова, която на връх големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица гостува на предаването „Нощен Хоризонт”. Според нея творецът трябва да е социално ангажиран и да има ясни граждански позиции, защото театърът е социално изкуство. Дария е идеалист. Вярва, че животът в България може да се промени. И това трябва да го направят младите хора. Лесно е да се откажеш, но по-ценно е да го направиш, да намериш пътя - така мисли актрисата.

Дария Симеонова завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. От 2012 г. е в трупата на театър "София", където дебютира в ролята на Мениджър с постановката "Тирамису" на режисьора Николай Поляков. Играе и в Театрална работилница "Сфумато" и в Младежки театър "Николай Бинев". Участва в сериала "Под прикритие" и във филма на Камен Калев "Островът". През 2014 г. получава номинация ИКАР в категорията водеща женска роля заради превъплъщението си в Камий в „Презрението“ по филма на Жан-Люк Годар и романа на Алберто Моравия, реж. Крис Шарков, Театрална работилница „Сфумато“.

Дария е млада, след няколко месеца ще навърши 25 години, умна и интелигентна и има силен характер. Това споделиха за нея учителите и в театъра, близките и приятелите и. А Дария беше категорична: че това е въпрос на възпитанието, средата и преживяванията и в живота. В театъра обича екстремните казуси и тежките психологически дилеми, които да преодолява. Иначе е луда глава - оттам и театралната и лудост. Спортува какво ли не – дори бокс и морски спортове. Всички нейни приятели и колеги я призоваха да не губи детето в себе си, но Дария откровено призна, че това никак не е лесно. Тя обича да и е трудно и да преборва предизвикателствата. Продължава да се изненадва, да се учи и да се раздава. В студиото тя се забавлява, смя се и дори плака ... и написа своята нощна приказка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14