Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английският крал Ричард Трети е консумирал по три литра алкохол дневно

Английският крал Ричард Трети, известен още като Ричард Гърбавия, е консумирал три литра алкохол дневно, показват резултати от проучване на неговия скелет, който бе намерен от археолози миналата година.

Учени от Британското геоложко общество и университета в Лестър пресъздадоха една доста радикална картина за един от най-зловещите монарси в британската история след изотопни тестове на останките му, изровени миналата година. Резултатите показват значителни промени в количествата алкохол и типа храна, които Ричард Трети е консумирал, след като е коронясан през 1483 година.

Според данните той е поглъщал по три литра алкохол дневно, предимно вино, и се е хранил с екозотични птици като лебеди, жерави и чапли. Историците отбелязват, че консумирането на вино и бира от средновековните войни е било редовна практика, тъй като не са се доверявали на местните доставки на вода.

Макар и да смятат, че Ричард Трети редовно е злоупотребявал с алкохола, учените твърдят, че кралят е бил в завидно физическо състояние въпреки силното странично изкривяване на гръбначния му стълб.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14