Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две премиери отбелязаха старта на кино и театралната програма на "Аполония"

Снимка: apollonia.bg

Две премиери отбелязаха старта на кино и театралната програма на "Аполония". Юбилейното 30-о издание на празниците на изкуствата се провежда до 6 септември в Созопол.

Филм, сниман в Созопол, даде началото на киноселекцията. Деян Донков, Снежина Петрова и Стефан Вълдобрев играят главните роли в потъването на Созопол. Лентата представи режисьорът Костадин Бонев:

Това е филм за една любов, за десет бутилки водка и за град, който трябва да потъне. Това е едно вглеждане в себе си - нещо, което ние българите много трудно правим. 

Театралната "Аполония" започна с премиерата на "Антигона" на театър "София" на режисьора Иван Добчев. Спектакълът е за властта, морала и за отстояването на личността, посочва актьорът Ириней Константинов, част от екипа:

Антигона сама решава да сложи край на живота си, неподчинявайки се на една заповед, на една власт. Ние разказваме една история, която се е случила в Древна Гърция.

"Антигона" ще има още едно представление в рамките на "Аполония" днес от 18,30 часа. Публиката препълни амфитеатъра, за да отбележи заедно с БТР 20 години от създаването на групата и да чуе на живо последния им албум "Защо". Фронтменът Наско Пенев за музикалното дълголетие:

Поставяме музиката винаги на първо място. БТР като група със своята идеология е била над всички нас петимата и може би това е нещото, което ни е запазило толкова време.

"Аполония" продължава тази вечер с концерт в памет на Никола Гюзелев в изпълнение на оркестъра на Бургаската опера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14