Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Янините девет братя” – народна музикална драма в четири действия, седем картини (съдържание)

БНР Новини

Либрето - Никола Веселинов

Действащи лица:
Майката (мецосопран)
Яна (сопран)
Георги Грозника, най-големия брат (баритон)
Ангел, най-малкия брат (тенор)
Другите седем братя (тенори и баси)
Чичо Димитър (баритон)
Резбари (тенор и два баритона)
Дядо Гердан (баритон)
Двама мечкари (бас и баритон)
Цар Ясен (бас)
Царица Елена (без пеене)
Циганката (мецосопран)


Действието се развива в Самоков, Средец и Загоре през 60-те години на ХІV век, по време на турското нашествие.

Първо действие
В село отдавна вече се чува, че някъде далеч на изток от Искъра се появяват нахлуващите турци. Яна с майка си с безпокойство очаква своите девет братя-рудари да се завърнат от работа. Край къщата им минава старият рудар чичо Димитър, който разказва защо братята са се забавили: най-големият Георги, бил затрупан в рудника и само брат му Ангел с риск на живота си му се притекъл на помощ и успял да го спаси. Тревогата на Яна и майка и е голяма, но когато отдалеч се дочува песента на братята, двете се успокояват. Те с радост ги посрещат. Ангел е донесъл малък подарък – една игла, Георги също е донесъл дар на сестра си – гривна от „сухо злато”. Той и подава гривната и хвърля иглата в прахта. Когато Яна поставя гривната на ръката си, забелязва по нея следи от кръв. Ужасена, тя връща подаръка на Георги.  Майката съобщава, че Нено овчаря отново е пратил годежари за Яна. Георги виква, че той няма да даде сестра си на прост овчар, за Яна може да е достоен само княз. По-късно в двора нахлуват стражари – търсят Георги Грозника, който е отсякъл ръката на една мома, за да и вземе гривната. Майката е ужасена, но решава да защити сина си.

Второ действие
Георги Грозника е довел резбари от Самоков да украсят стаята на сестра му Яна. С тях работи и най-малкия им брат Ангел. Той решава да тръгне с майсторите, за да научи занаята. Старият майстор много го е харесал и хвали изкусните му ръце. Майката също е радостна, че сина и иска да овладее този хубав занаят и се съгласява Ангел да не ходи повече в рудника с другите си братя.
Минало е време, Ангел е станал прочут майстор-резбар. Направил е чуден иконостас за Германския манастир. Яна с радост помага на брат си. Другите братя се връщат от рудника, с тях е и Георги. Той отново е донесъл дар за сестра си – златно кръстче, но Яна отказва да го вземе. Тя вече се страхува от подаръците на най-големия си брат. Ангел решава да и направи хурка. Той помолва брат си Георги да му помогне за отсичането на една пръчка за хурка. Когато вдига брадвата, Георги посича ръцете на брат си.
Въглищари си почиват край огъня в самоковската гора, край тях минават мечкари, които са се запътили за Средец. С тях е и сакатият Ангел. Мечкарите разказват какво се чува за нашествието на турците. После те разказват историята на Георги Грозника, който след страшното деяние бил прокълнат от майка си и прогонен от дома. Привлечена от огъня идва една стара циганка, тя разказва, че някъде към Босна се е появила чума. След като тя заспива до огъня, уплашените въглищари я връзват и избягват. Появява се скитника Георги. Той е чул разказа на циганката за чумата. Омразата отново е замъглила съзнанието му. Той също я мисли за чумата и я праща да убие братята му. Отвързва я и заръчва да отиде към равното Загоре, там Яна и братята и са на жътва.

Трето действие
Пред църквата в Средец се е събрала тълпа. Тук са дошли много просяци, за да търсят милостиня. Сред тях е и Ангел. Той пее песен,    в която разказва тъжната си история. Излезлите от църквата в празничното утро цар Ясен и царица Елена са чули за нещастната му съдба. Развълнуван царят пита Ангел какво би искал от него: дарове или смъртта на брат си. Но Ангел не желае нищо, той умира изнемощял от нещастното си съществуване.
Жътва в Загоре, народът бяга уплашен от нахлулите турци. Появила се е и чума. Хората бягат, оставяйки зад гърба си дом и земя. Бягат и Яна и седемте и братя. Към извора отиват седмината братя, Яна остава сама. Останала сама тя с мъка си спомня за брат си Ангел. Унесът и е прекъснат от появата на старата циганка. Тя съобщава страшна вест – седмината и братя са пили от стомната и вода, заразили са се от чума и са умрели. Яна грабва лък и насочва стрела към циганката. Скитницата извиква на Яна да запази стрелата за най-големия си брат Георги, който я е пратил да погуби братята и.

Четвърто действие
Минали са девет години. Престарялата майка все още се надява, че синът Ангел ще се върне. Яна чака Георги, за да отмъсти за братята си. А хората бягат, защото турците са преминали отсам Искъра. Внезапно в къщата се втурва Георги Грозника, той е дошъл да вземе сестра си – увещава я да тръгне с него за Влашко, където той бил спечелил голямо имане и щял да я омъжи за истински княз. Яна разпитва Георги за циганката, дали наистина той я е изпратил да търси нея и братята и в Загоре. Щом се убеждава, че това е истината Яна обтяга своя лък и убива брата си.
Над Самоков се издигат пламъци, турците са запалили града...

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

90 години от рождението на проф. д-р Димитър Христов

В две поредни издания –предаването "Студио музика" отбелязва 90-ата годишнина на един забележителен български творец. Това е композиторът, теоретикът, педагог и обществен музикален деец проф. д-р Димитър Христов. Неговата харизма на високо ерудиран музиколог и плодовит композитор внушава у приятелите, колегите и студентите му заслужен пиетет и..

публикувано на 05.12.23 в 10:35
Андрю Къркман

Андрю Къркман – между музикознанието и изпълнителската практика

През ноември музикологът и диригент на консорт "Беншоа" Андрю Къркман беше отличен с наградата за ранна музика на Американското музикологично общество. Причината е последната му книга , която представлява прозорец към музикалния живот в късното Средновековие в църквата в Сент Омер в Северна Франция. Архивът на институцията е изключително добре..

публикувано на 05.12.23 в 09:18
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над..

публикувано на 04.12.23 в 08:15
Рафаел Гуалаци

Залезът като изживяване

"Джаз+Дуенде" на  4 декември  е поредният микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на Ана-Карла Маса от нормандския фестивал "Джаз под ябълковите дървета“, откъдето миналия път чухме само едно парче. След нея е сънародникът ѝ, пианистът Харолд..

публикувано на 03.12.23 в 11:05

Ромео Кастелучи и Ален Алтиноглу с нова постановка на величествената Вагнерова тетралогия в Брюксел

Монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер се завърна в афиша на театър "Ла Моне" след повече от 30 години. Основата на мащабния проект е артистичното сътрудничество на музикалния директор на театъра Ален Алтиноглу и италианския режисьор-новатор Ромео Кастелучи. През настоящия сезон публиката ще види "Рейнско злато" и..

публикувано на 03.12.23 в 08:20